Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Akce Chobotnice

shrnutí informací z tiskové konference 

Rozkrytí případu Chobotnice
Na případu pracovali kriminalisté Krajského ředitelství policie Středočeského kraje a Územního odboru Kolín celý rok. Rozkryli skupinu 12 pachatelů, z toho 3 z nich byli úředníci Městského úřadu Kolín. Jejich trestná činnost sahá až do roku 2009.
Kriminalisté při vyšetřování úzce spolupracovali s Okresním státním zastupitelstvím Kolín a vedením Města Kolín. Při objasňování kriminalisté vycházeli z vlastních poznatků a z celorepublikové akce ČISTKA.
Podstata trestné činnosti spočívala v nelegálním přihlašování vozidel (legalizaci) dovezených ze zahraničí, která pro svůj technický stav neměla být již nikdy schválena k provozu na pozemních komunikacích a dále v legalizaci odcizených vozidel na území států Evropské Unie zejména Německa, Rakouska, Slovenska a České republiky.
Na legalizaci vozidel byla navázána korupce spočívající v podplácení a přijímání úplatků mezi dovozci (žadateli o schválení vozidla do provozu) a úředníky MÚ Kolín.
Obviněné osoby jsou stíhány z trestných činů Legalizace výnosů z trestné činnosti, Padělání veřejné listiny, Podplácení, Zneužití pravomoci úřední osoby a Přijetí úplatků.
Tři osoby jsou stíhány vazebně. Rozpětí trestních sazeb je od 1 roku do 10 let.
 
mjr. Soňa Budská
10. 12. 2012

vytisknout  e-mailem