Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Akce cizinecké policie na Rychnovsku

KRAJ – Zkontrolovali jsme více jak 300 osob a 1000 vozidel. 

Dnes od brzkých ranních hodin jsme v teritoriu města Rychnov nad Kněžnou a okolních obcích provedli kontrolní akci zaměřenou zejména na odhalování nelegálního pobytu cizinců, dohledu na dodržování veřejného pořádku a pátrání po hledaných osobách a věcech. Na tuto lokalitu jsme se zaměřili z důvodu vysokého počtu žijících, nebo za prací dojíždějících cizinců.
Do terénu v rámci akce vyrazilo téměř 40 policistů převážně z cizinecké policie, ve spolupráci s policisty z Polské republiky. Se zahraničními kolegy spolupracujeme průběžně, jelikož se v dané lokalitě nachází mnoho občanů zmíněné země, kdy s kolegy spolupracujeme v rámci usnadnění komunikace či ztotožnění cizinců.
02.jpg
V rámci devítihodinové akce jsme zkontrolovali celkem 312 osob, z toho 169 občanů EU (mimo ČR), 64 státních příslušníků tzv. třetích zemí a 79 občanů České republiky. V rámci pátrání po odcizených vozidlech jsme prověřili více jak tisíc vozidel, kdy všechna vozidla byla v tomto ohledu v pořádku. Při akci jsme se zaměřili především na kontrolu ubytovacích zařízení, kterých jsme zkontrolovali celkem 10. V šesti případech jsme zjistili porušení zákonných povinností ubytovatelů. Dva z těchto správních deliktů jsme vyřešili blokovou pokutou na místě a zbývajícími delikty se budeme dále zabývat, a buď je vyřešíme blokovou pokutou, nebo v rámci správního řízení. Povinností ubytovatele je například řádné vedení domovní knihy, či oznámení cizinecké policii ubytování cizince.

Dva cizinci se při kontrole prokazovali padělanými doklady a jsou tedy podezřelí z trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny. Na tento trestný čin pamatuje trestní zákoník až tříletým pobytem za mřížemi, či zákazem činnosti. Oba dva cizinci se v současné době nachází v policejní cele, a jelikož se na území republiky nacházeli neoprávněně, bylo zahájeno řízení o jejich vyhoštění. U dalších sedmi cizinců jsme zjistili porušení povinností dle zákona o pobytu cizinců, což jsme vyřešili na místě blokovou pokutou. V rámci akce jsme rovněž vypátrali dva hledané doklady, které jsme nalezli u občanů České republiky.

V obdobných akcích, které provádíme průběžně, hodláme nejen v tomto regionu pokračovat.

V průběhu akce do jedné z ubytoven, ve které probíhala kontrola, zavítal ministr vnitra společně s ministryní práce a sociálních věcí a policejním prezidentem. Tito měli dále na programu jednání se zástupci krajské a místní samosprávy o problematických lokalitách v okolí obce Kvasiny a možném řešení dané situace související se zvýšenou koncentrací zahraničních zaměstnanců. Více o návštěvě regionu zástupci dvou ministerstev a Policejního prezidia zde.

Bezpečnostní situaci na Rychnovsku se již delší dobu aktivně věnujeme a jsme připraveni řešit problémy spadající do naší kompetence. Jedná se o jednu ze současných priorit našeho ředitelství. Úzce spolupracujeme s krajským úřadem a zástupci obcí v regionu, policisty z Polské republiky, městskou policií, organizacemi z průmyslové zóny a vážíme si zájmu a nastavené spolupráce Ministerstva vnitra a Ministerstva práce a sociálních věcí. Vzájemná spolupráce je velmi důležitá na celkovém řešení situace v regionu.

mjr. Bc. Jan Čížkovský
10. února 2017, 19:00

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem