Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Akce Dior – obviněná kosmetička

Slibovala vizážistické kurzy, které pak neuskutečnila. Přišla si tak na necelých 400 tisíc korun. 

Pražští kriminalisté z třetího policejního obvodu zadrželi ve středu 19. února krátce před sedmou hodinou ráno třicetiletou ženu v severomoravském městě Karviná, kde přechodně bydlela. Kosmetička od loňského července do konce roku nabízela zájemkyním z celé České republiky balíčky kurzů permanentního make-upu v hodnotě až padesát tisíc korun a zprostředkování vizážistického kurzu zakončené certifikátem. Ovšem poté, co obdržela peníze, stala se nekontaktní.
 
Žena se prezentovala nejen jako úspěšná vizážistka a kosmetička s kontakty v zahraničí, ale i jako majitelka kosmetického salonu na pražském Žižkově a školitelka pražského renomovaného institutu krásy. V celkem patnácti případech tak podvedla zájemkyně o kosmetické kurzy a způsobila jim celkovou škodu téměř 400 tisíc korun. Za tyto peníze si pak udržovala vysoký životní standard a například opakovaně cestovala za svým manželem do Tunisu.
Kriminalisté při prověřování tohoto případu zjistili, že dosud netrestaná žena v květnu loňského roku absolvovala kurz v institutu krásy se zaměřením na speciální efekty, ovšem získaný certifikát ji opravňoval pouze k vykonávání této činnosti, nikoliv ke školení nebo lektorství, navíc pod jménem uznávané společnosti. Od ledna letošního roku má navíc na vlastní žádost přerušenou živnost v oboru kosmetičky.
 
Pražští detektivové ve spolupráci s karvinskými kriminalisty pak během minulého týdne zadrželi na základě předchozího souhlasu se zadržením vydaného státním zástupcem podezřelou ženu v místě přechodného bydliště a eskortovali ji do Prahy, kde ji následně vyšetřovatel obvinil ze spáchání trestného činu podvodu a porušení práv k ochranné známce. Za tyto skutky jí hrozí až pětileté vězení.  Státní zástupce podal návrh na uvalení vazby, což soudce neakceptoval a obviněná je tak policisty stíhaná na svobodě.  
 
por. Bc. Jana Rösslerová 24. 2. 2014

vytisknout  e-mailem