Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Akce „Exploze“ byla úspěšná

S úspěchem ukončili v těchto dnech kriminalisté pražské policejní správy akci pod názvem „Exploze“. Zadrželi totiž muže, který je důvodně podezřelý z toho, že do vozidla Moskvič na parkovišti v Praze 9 na Černém Mostě umístil nástražný výbušný systém.  

Nález nástražného výbušného systému umístěného ve vozidle Moskvič na parkovišti Centra Černý Most byl Policii ČR oznámen ve čtvrtek dne 5. června letošního roku. Případem se začali okamžitě zabývat pracovníci Služby kriminální policie a vyšetřování pražské policejní správy.
Jak kriminalisté v průběhu vyšetřování zjistili, nejednalo se v tomto případě jen o náhodné odstavení vozidla, nýbrž o sestavenou bombu, která měla údajně sloužit jako prostředek k vydírání. Bylo zjištěno, že nástražný výbušný systém byl plně funkční a byl pachatelem iniciován. Bylo velké štěstí, že nedošlo k explozi.
Po vyhodnocení všech dostupných informačních zdrojů a spolupráce s Bezpečnostní informační službou byl jako pachatel tohoto skutku zjištěn 36-letý muž ze západních Čech. Toho také kriminalisté v úterý dne 22. července v ranních hodinách zadrželi v Plzni.  Následně byl obviněn ze spáchání trestného činu vydírání a umístěn do policejní cely s návrhem na vzetí do vazby. Nyní mu tak hrozí trest odnětí svobody v délce trvání od 5 – 12 let.
Motiv jeho jednání byl majetkový. Rozhodl se totiž, že bude vydírat Českou obchodní banku pod hrozbou exploze. Požadoval hotovost ve výši 13,5 miliónů korun. K převodu peněz ze strany ČSOB nedošlo. Rovněž tak nedošlo ke zranění žádných osob.
 

vytisknout  e-mailem