Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Akce KING - dopadená trojice lupičů

Zásahová jednotka zadržela tři muže, kteří loupili na odpočívadle dálnice. 

Loni 18. listopadu došlo kolem půl třetí v noci k loupežnému přepadení jedné z provozoven rychlého občerstvení na odpočívadle dálnice D11 v Horních Počernicích. Dvojice mužů maskovaná kuklami vnikla zadnímu dveřmi do prodejny, jeden z lupičů přiložil střelnou zbraň k hlavě zaměstnance a donutil ho lehnout si na zem. Pak mu svázal ruce za zády a společně s dalším mužem odešel do místnosti, kde byl umístěný trezor, z kterého si dvojice odnesla bezmála tři sta tisíc korun. Pak oba nasedli do připraveného vozidla, které řídil třetí muž a odvezl je z místa pryč. Trojice lupičů pak spálila veškeré oblečení a plynovou zbraň zakopala v lese.
 
Kriminalisté z Palmovky, specializující se na loupežná přepadení, pak svou doslova mravenčí prací vypátrali jednoho z podezřelých na Praze 4, kterého v pondělí 2. dubna dopoledne zadrželi. Druhého muže pak ve spolupráci zadržela pražská zásahová jednotka těsně před půlnocí na Praze 5 v bytě v ulici Loučná. Kriminalisté následně dvojici pachatelů obvinili z trestných činů loupeže, za což jim hrozí až desetileté vězení. Oba muži byli po provedených úkonech a po konzultaci se státním zástupcem propuštěni na svobodu. Třetí z pachatelů byl již v prosinci obviněn kriminalisty Pardubického kraje za obdobnou trestnou činnost jako člen organizované skupiny s vyšší trestní sazbou. Tento muž následně skončil ve vazbě.
 
Kriminalisté navíc zjistili, že obviněný šestadvacetiletý muž, který při přepadení mířil zbraní na zaměstnance, spáchal loupež na čerpací stanici v Praze 3, dále v Praze-východ, a navíc je podezřelý ze spáchání dalších pěti ozbrojených loupeží v Pardubickém kraji. To vše spáchal na přelomu roku 2011. Druhý obviněný ve věku sedmadvacet let, který při přepadení provozovny rychlého občerstvení a čerpací stanice na Praze 3 figuroval jako řidič, je pro policisty velmi dobře známý. V evidencích má záznamy za trestné činy výtržnictví, nebezpečné vyhrožování a vydírání, přičemž při páchání trestné činnost používal zbraně. Třetí obviněný ve věku čtyřiadvacet let znal prostředí provozovny již z minulosti. V provozovně totiž pracoval a během svého působení ve firmě si opatřil kopie klíčů.
 
Během výpovědi za přítomnosti advokáta se muži k trestné činnosti doznali a jako motiv páchání loupežných přepadení uvedli, že si tímto způsobem opatřovali finanční prostředky k páchání další trestné činnosti, tentokrát na úseku drog.
 
nprap. Bc. Jana Rösslerová 6. 4. 2012

vytisknout  e-mailem