Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Akce na kontrolu chatových oblastí

PŘÍBRAMSKO - V úterý 29. prosince proběhla na Dobříšsku rozsáhlá preventivní akce zaměřená na rekreační oblasti.  

Do akce se zapojilo několik hlídek policistů, kteří prověřovali zabezpečení chat a chalup. V letošním roce bylo do konce listopadu vykradeno 65 chat, což bylo o 30 méně než za stejné období roku 2014.

Za poslední týden jsme měli nahlášeno celkem pět vykradených rekreačních objektů, z toho dva byly na Dobříšsku (Hříměždice, Malá Hraštice). Pachatelé při těchto pěti krádežích způsobili škodu ve výši 133 tisíc korun. Odnášeli si většinou nářadí, kola, čerpadla, potraviny, alkohol, z jedné chalupy vzali také nafukovací člun.

V zimních měsících navštěvují lidé své chaty zřídka a toho právě využívají zloději. Vybírají si především odlehlé a špatně zabezpečené objekty. Jejich pozornost upoutají i chalupy, ke kterým se dá dobře zajet autem. Většinou u nich vypáčí dveře nebo okna, ty také rozbíjejí.

V silách policie určitě není chránit každé obydlí. Je ale vhodné připomenout, že každý sám může přispět k tomu, aby svůj majetek lépe zabezpečil, např. používáním bezpečnostních zámků, zodolněných dveří, mříží, uzamykatelných okenic, bezpečnostních skel. Jde o prostředky, které ztěžují vniknutí do objektů. Pro vyšší standard ochrany je možno využít elektronické zabezpečení, např. lokální signalizace, detektory pohybu, systémy s dálkovou signalizací – telefonní hlásiče.

Pro případ vloupání je dobré pořídit si fotodokumentaci cenných věcí a poznamenat si výrobní čísla elektrických přístrojů. Hodnotnější věci je ale lepší před zimou z chat odvézt. Důležité také je všímat si pohybu podezřelých osob či vozidel a takovou věc případně nahlásit na bezplatnou linku 158. Další akce na kontrolu rekreačních objektů budou probíhat i v nadcházejících měsících.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
tisková mluvčí
P ČR Příbram
30. prosinec 2015

Odkazy do noveho okna

kontrola chat

kontrola chat 

Detailní náhled

kontrola zabezpečení objektů

kontrola zabezpečení objektů 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem