Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Akce na zádržné systémy

PLZEŇSKÝ KRAJ - Dle výsledků akce dělá "poutání" řidičům i spolujezdcům potíže. 

     Během minulého týdne realizovali policisté z Plzeňského kraje dopravně bezpečnostní akci, při které se zaměřili zejména na používání zádržných bezpečnostních systémů, tedy bezpečnostních pásů a dětských zádržných systémů (dětských autosedaček). Při kontrolách byl samozřejmě brán zřetel i na dodržování dalších ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích, pátrání po osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech. Během týdne se do akce zapojilo 190 policistů z dopravní a pořádkové služby.
     V době od 9. do 15. března 2015 bylo zkontrolováno celkem 1403 vozidel. Při těchto kontrolách odhalili policisté 367 přestupků v dopravě, za které v 339 případech uložili blokové pokuty (v celkové výši 109.100,- Kč) a 28 přestupků oznámili dle věcné příslušnosti k vyřízení správnímu orgánu.
     Jak akce ukázala, používání bezpečnostních pásů je pro některé motoristy zřejmě problémem. V 63 případech je řidiči, či jejich spolujezdci nepoužili (58x vpředu a 5x vzadu). Důležitost používání zádržných systémů lze ukázat dle dopravních specialistů na jednoduchém příkladu. Jistě si každý dokáže představit následky pádu na hlavu ze třetího patra. Tyto následky se dle specialistů rovnají nárazu hlavy na čelní sklo vozidla při padesátikilometrové rychlosti bez zapnutých pásů.
     Policisté se však věnovali v rámci silničních kontrol i dalšímu protiprávnímu jednání účastníků silničního provozu. V 75 případech řídili motoristé vozidlo v nevyhovujícím technickém stavu. Další přestupky se týkaly  stanovené rychlosti jízdy, v 73 případech ji řidiči překročili. V „ policejní síti“ hlídek „uvízl“ i jeden motorista pod vlivem alkoholu. Na displeji detekčního přístroje se u něho objevila hodnota nepřesahující jedno promile alkoholu, proto se bude jeho jednáním zabývat správní orgán a u šesti řidičů byl pozitivní test na přítomnost drogy. Dále policisté v průběhu akce řešili jeden přestupek chodce, jeden přestupek cyklisty a u dvou řidičů pak nedodržení bezpečnostních přestávek a doby jízdy.
 
por. Bc. Jana Tomková
16.3.2015

vytisknout  e-mailem