Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Akce obou táborů proběhly bez větších problémů

BRNO: Policisté profesionálním výkonem zabránili střetům 

 

Od rána jihomoravští policisté intenzivně pracovali na tom, aby zajistili bezpečnost a veřejný pořádek v městě Brně. Policisté museli ohlídat několik oznámených shromáždění a avizovaných akcí. V ulicích se pohybovalo přes sedm set policistů, které posílili i kolegové z ostatních krajů. Kromě lidských zdrojů jsme do akce nasadili i speciální techniku včetně kamer, které dokumentovaly případné protiprávní jednání účastníků. Situaci po celou dobu monitoroval policejní vrtulník. Samotný průběh dvou nejrizikovějších akcí se obešel bez větších incidentů. Průvod příznivců pravice se nakonec vydal na oznámenou trasu pochodu v opačném gardu. Největší práci měli policisté při oddělení názorově protichůdných skupin, na zvládnutí situace se významnou měrou podíleli policisté z antikonfliktního týmu. Cílem policie bylo zabránit střetům a zajistit bezpečnost všem zúčastněným. Nedošlo k žádným zraněním ani škodám na majetku. Zajistili jsme a předvedli k podání vysvětlení celkem 15 osob, z nichž 13 se účastnilo shromáždění a pochodu pravicových radikálů. Zajištěna byla i zbraň, kterou u sebe měl zájemce o účast na setkání pravicových radikálů.

Opatření však pro policisty nekončí ani poté, co se skupinky účastníků rozešly.

Dnešní akce se zúčastnili také rakouští kolegové – policisté ze Speciální pořádkové jednotky VEGA z Vídně, kteří mají s podobnými akcemi bohaté zkušenosti.

Opatření sledovaly také dvě pozorovatelky z politicko – ekonomického úseku Velvyslanectví Spojených států amerických v České republice, které vysoce hodnotily profesionalitu policistů v průběhu celé akce. Stejně pozitivně se k opatření vyjádřili i hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a primátor statutárního města Brna Roman Onderka, kteří výkon policie označili za profesionální a nestranný.

 

mjr. Petra Vedrová

por. Pavel Šváb

vytisknout  e-mailem