Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Akce policistů z Čáslavi „Den otevřených dveří a ukázky techniky ZS“

Akce policistů z Čáslavi „Den otevřených dveří a ukázky techniky ZS“. 

     Je tomu již více jak rok, kdy čáslavští policisté pod taktovkou vedoucího zdejší Obvodního oddělení komisaře npor. Mgr. Lubomíra Vilímka, zorganizovali v pátek 1. června 2012 velkolepou podívanou pro děti Mateřských, základních škol a Gymnázia z Čáslavi a blízkého okolí, nazvanou "Den otevřených dveří a ukázky techniky ZS". Nebylo tomu proto jinak ani letos, kdy se obdobná akce s názvem „OPEN DAY“ uskutečnila dne 26. června 2013.
     Předmětná akce, která měla „mimo jiné“ opět přiblížit Policii ČR, potažmo složky IZS a další složky našim nejmenším dětem v MŠ, žákům a studentům Základních a Středních škol. Tradičně se akce zúčastnili policisté z Obvodního oddělení Čáslav (pořádající útvar), Hasiči Kutná Hora a Čáslav, MěP Čáslav, další policisté z ÚO PČR Kutná Hora (OOP Kutná Hora, SDN Kutná Hora), Dálniční policie Mirošovice se svým vozidlem VW Passat R36 pro měření rychlosti vozidel na rychlostních komunikacích a na silnicích nižších tříd. Těmto všem zúčastněným lidem patří zvláštní poděkování za jejich kamarádský a zároveň profesionální přístup nejen k této akci, ale i k samotným dětem.
     Celkem si budovu Obvodního oddělení PČR Čáslav, výzbroj a výstroj policistů, techniku na přilehlém parkovišti, prohlédlo více než 270 dětí a jejich pedagogických pracovníků ze čtyř Základních škol, tří Mateřských škol a dalších kolemjdoucích spoluobčanů. Děti se nejvíce, v budově Policie ČR, zajímaly jako každoročně o samotnou celu předběžného zadržení, výzbroj a výstroj policistů a z techniky obdivovaly přistaveného VW Passata a další služební vozidla složek IZS, kdy nezapomněly prohlédnout jízdní kola Obvodního oddělení PČR Kutná Hora, služební motocykl a vozidlo pro měření rychlosti. Pozvání přijal premiérově i pracovník z organizace BESIP, jakožto hlavní koordinační subjekt bezpečnosti silničního provozu v ČR. Kvalitní přednáška z dané oblasti a možnost vyzkoušení si slalomovou trasu za použití tzv. „opileckých brýlí“, navozující pohyb při narušené koordinaci, která simuluje změnu ostrosti vidění při opilosti v dopravním provozu stran jeho pohybových limitací, byla ze strany žáků a studentů hojně využívaná. „Po nasazení brýlí člověk nevidí jasně, neodhadne vzdálenost, okolí vnímá jako pod vlivem alkoholu. Chtěli jsme dětem ukázat, jak se budou opilé cítit. Někteří studenti už zkušenost s alkoholem přiznali. I pro ně je ale test s brýlemi dobrý, protože v opilosti si neuvědomují, jak jsou jejich smysly ovlivněné. Ti studenti, kteří ještě alkohol nevyzkoušeli, po nasazení brýlí prohlásili, že o podobnou zkušenost ani zájem nemají“.
     Ač počasí bylo proměnlivé, přesto neodradilo nikoho z organizátorů, ani z návštěvníků a pár kapek deště nikomu neublížilo. Závěrem policisté popřáli spokojenost s Vysvědčením a bezstarostné blížící se letní prázdniny. Naopak samotné děti, prostřednictvím svých pedagogů poděkovaly za uspořádání dané akce, která přispívá k osvětě práce Policie (složek IZS) směrem k veřejnosti, potažmo k mládeži.
     V neposlední řadě byly odměnou pro všechny organizátory dané akce úsměvy na tváři samotných dětí, jejich zvídavé otázky, vyzkoušení si výstroje a důkladná prohlídka techniky, a proto si jako dárek odnesly propagační materiály a sladkosti.

                                                                              npor. Mgr. Lubomír Vilímek
                                                                                      Vedoucí oddělení
                                                                                        OO PČR Čáslav
 

Návštěva dětí v Obvodním oddělení PČR ČáslavNávštěva dětí v Obvodním oddělení PČR Čáslav
Prohlídka výstroje, výzbroje policistůProhlídka výstroje, výzbroje policistů
Děti před Obvodním oddělení PČR Čáslav Děti před Obvodním oddělení PČR Čáslav
Stanoviště IZSStanoviště IZS
Stanoviště Stanoviště "Besipu"
Stanoviště policistůStanoviště policistů

 

por. Mgr. Vendulka Marečková

1. 7. 2013

vytisknout  e-mailem