Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Akce s krycím názvem DUTINA

KLADNO - Drogy ve vinařické věznici. 

 
 
Policisté služby kriminální policie a vyšetřování ve spolupráci s Vězeňskou službou – Věznicí Vinařice, Národní protidrogovou centrálou Praha a Krajským ředitelstvím policie Středočeského kraje provedli jednu z největších akcí zaměřenou na oblast drogové problematiky. Celkem bylo vyslechnuto 65 osob. Proti 32 pachatelům bylo zahájeno trestní stíhání pro podezření z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy v jednočinném souběhu s přečinem maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
 
První poznatky, že do věznice jsou dopravovány nelegální drogy, nepovolené léky a předměty zaznamenali vyšetřovatelé na počátku roku 2013. V dubnu letošního roku byly zahájeny úkony  trestního řízení, na základě kterých bylo prováděno rozsáhlé monitorování a prověřování výše zmiňované trestné činnosti, jak v nápravném zařízení, tak i mimo něj. Byla nasazena operativní technika. Následným vyhodnocením bylo potvrzeno, že ve věznici dochází k organizované distribuci drog, léků a zakázaných předmětů. Jednalo se především o pervitin (parno), heroin (kalo), marihuanu, z léků to byl hlavně Subutex, Rivotril a Tramal. Do prostor vězení putovaly také mobilní telefony.
 
Bylo zjištěno, že se za návykové látky platí kreditem do mobilního telefonu, tabákem a venkovním platebním stykem. V praxi to znamenalo, že uživatel, který si chtěl koupit drogu, řekl svému kamarádovi v civilu, aby poslal peníze „spolupracovníkovi“ dealera, který byl také na svobodě. Ten zaslal doklad o zaplacení do věznice a nakupující ho předložil prodávajícímu. Jeden gram pervitinu odsouzení rozprodali na pět až osm tisíc korun, jednu tabletu léků za čtyři až osm tabáků. Veškerá tato trestná činnost je organizována přes mobilní telefony.
 
K předávání drog docházelo při styku odsouzených v jídelně a přes odsouzené pracovně zařazené jako elektrikáři, údržbáři a pracovníci úklidu. Nemalou měrou probíhalo předání tzv. koňováním (spouštění na provázku do jiného patra).
 
Byly zajištěny a zadokumentovány tyto způsoby dopravy drog do věznice:
  • Přinášení odsouzenými v konečníku při návratu z nestřeženého pracoviště ZKP Kladno přes strážní stanoviště.
  • Při návštěvách odsouzených. Návštěva přinese drogu přes strážní stanoviště v prezervativu, poté ji předá odsouzenému a ten si ji vloží do konečníku.
  • V poštovním styku v tzv. zásilkách do 2kg a nárokových balících dle nápaditosti. Také v dopisním styku.
  • Zneužitím služebního vozidla vězeňské služby, které parkovalo v době pracovního volna a klidu a v nočních hodinách v místě bydliště příslušníka vězeňské služby, který byl v hotovosti.
  • Přehozy přes oplocení do vnitřních prostor věznice.
Provedenou realizací nebylo zjištěno, že by se na výše uvedené trestné činnosti podílel nějaký příslušník, či občanský zaměstnanec Vězeňské služby Věznice Vinařice.
 
nprap. Michaela Nováková
24.10.2013

vytisknout  e-mailem