Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Akce s krycím názvem „FABIA“

Kriminalisté čtvrtého policejního obvodu dopadli dva muže, kteří odcizili a rozebrali 21 vozidel. 

Od listopadu loňského roku kriminalisté čtvrtého policejního obvodu 8. oddělení obecné kriminality zabývající se odhalováním autokriminality pracovali na případu dvou mužů, kteří kradli osobní automobily. Ti podle detektivů v celkem 21 případech odcizili převážně v obvodu Prahy 4 a 10 vozidla značky Škoda a Volkswagen v celkové hodnotě téměř 4 miliony korun. Krádeže probíhaly vždy podle stejného scénáře, kdy po předchozí společné domluvě odcizili vozidlo, které si náhodně vybrali v ulicích zmiňovaných obvodů. Do vozidla se nejprve vloupali a následně s ním odjeli do garáže buď na Praze 9, nebo 10. Tam vozidlo společně rozebrali na náhradní díly, které poté nejčastěji prodávali na vrakoviště v Praze 10 a skelet, který po rozebrání zbyl, rozřezali a odvezli do šrotu. Takto „zlikvidovat“ jedno vozidlo byli schopni za necelé tři hodiny. Na případu, který detektivové rozkrývali více jak půl roku, s nimi mimo jiné spolupracovali i potápěči, neboť se obvinění zbavovali registračních značek od kradených vozidel odhozením do Vltavy. Ti proto prohledávali dno Vltavy, kde nelezli několik kusů těchto registračních tabulek.
 
Detektivové začátkem měsíce června za využití zásahové jednotky oba muže (31 a 34) zadrželi a zahájili s nimi trestní stíhání pro trestné činy krádež, poškození cizí věci a nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Při několika domovních prohlídkách policisté totiž zajistili i pěstírnu konopí v dílně, kde muži rozebírali kradená vozidla. Policisté v objektu nalezli celkem 96 rostlin konopí, které měřily jeden metr. Při těchto domovních prohlídkách, které probíhaly a i v místě bydliště obou mužů, kriminalisté zajistili mimo různých přípravků sloužící ke krádežím vozidel, tři částečně rozebraná auta, značné množství dílů z vozidel a navigací, i hotovost ve výši 2 miliony korun. Ty měl jeden z mužů ukryty v plastové soše znázorňující Budhu v obývacím pokoji.
 
U obou mužů detektivové podali podnět na jejich vzetí do vazby, což soudce akceptoval a jejich stíhání bude vedeno vazebně. Za uvedenou trestnou činnost v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na osm let neboť svým jednáním způsobili značnou škodu. Nicméně není vyloučeno, že se obvinění ještě rozšíří, protože počet odcizených vozidel nemusí být konečný. Oba muže policisté znají již z minulosti pro jejich předchozí trestnou činnost majetkového charakteru spojenou s autokriminalitou.
 
por. Bc. Jan Daněk – 11. 6.2014

vytisknout  e-mailem