Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Akce s názvem Preventivní vlak

PRAHA – ZÁPAD - Preventivní akce pro žáky druhého stupně ZŠ a středních škol. 

Dne 5. září 2016 proběhla ve středočeských Hostivicích akce nazvaná Preventivní vlak, kterou pořádají České dráhy ve spolupráci s Policií ČR a Hasičským záchranným sborem ČR.

 

Preventivní vlak je určen především pro žáky 2. stupně ZŠ a žáky středních škol a gymnázií. Cílem této akce je upozornit na číhající nebezpečí, která mohou cestující na nádraží i ve vlaku zažít a především nebezpečí spojené s nezodpovědným chováním v prostoru kolejiště a železničních přejezdů.

 

Žáci byli rozděleni do jednotlivých skupin, kdy na začátku měli možnost shlédnout dokument odhalující pochybení lidí zbytečně riskujících a nerespektujících bezpečnostní pravidla, která většinou končí tragicky.

 

Následovala odborná přednáška zaměstnance drážní inspekce Českých drah Ing. Věroslava Nejmana a policejní tiskové mluvčí nprap. Marcely Pučelíkové, por. Bc. Jany Dětské a preventistky P ČR z Územního odboru Praha západ Bc. Barbory Schneeweissové.

 

Děti tak měly možnost vyslechnout si důležitá doporučení a rady spojené s preventivním chováním a zároveň trestní odpovědností v případě porušení zákona. Dozvěděly se o mnoha případech, které měl za dlouholetou působnost ve funkci drážního inspektora, možnost vidět na vlastní oči pan Nejman, s nadějí, že tato mládež se díky jeho radám vyvaruje nebezpečnému chování. Zazněly také rady spojené s tím, jak se mají zachovat v případě obtěžování při cestě vlakem, okradení nebo napadení. Zmíněna byla také trestná činnost na vlakových nádražích v podobě sprejerství a důsledky takového jednání.

 

Preventivní vlak jezdí žáky vzdělávat již několik let a nyní se soustřeďuje do středních Čech, kdy další dny navštíví ještě města Benešov a Příbram.

 

nprap. Marcela Pučelíková
tisková mluvčí
P ČR Beroun
15. září 2016

vytisknout  e-mailem