Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Akce "Zlatník"

Závažné a nebezpečné protiprávní jednání intenzivně prověřovali zhruba dva měsíce opavští i ostravští kriminalisté 

        Závažné a nebezpečné protiprávní jednání intenzivně prověřovali zhruba dva měsíce opavští i ostravští kriminalisté. Akce nesla název „zlatník“, a to pro specializaci pachatele na vše cenné nebo šperky. Až později kriminalisté zjistili, že ozbrojený pachatel má být opravdu vyučen zlatníkem.
Trestná činnost, neznající hranic policejních teritorií, byla páchána na území severní Moravy. Nebezpečnost činu byla zvyšována použitím zbraně, kterou muž mířil na prodavačky a vyžadoval vydání finanční hotovosti. Zajímavou informaci přinesl také obdobný modus operandi loupeží během zhruba hodiny téhož dne, byť v odlišných teritoriích. Pachatel s pistolí v ruce požadoval vydání tržby, hovořil většinou slovensky. „Mravenčí“, detailní práce kriminalistů přinesla také zjištění výskytu téhož vozidla zn. Mitsubishi Lancer, poblíž míst činů na předmětném území Moravy. Policisté pachatelům tak jednoznačně dali najevo, že informační systém i precizně odvedená práce kriminalistů, funguje víc než dobře kdekoliv.
       Zjištěné skutečnosti se v průběhu prověřování sbíhaly u konkrétních osob. K zadržení bratrů ve věku 28 a 24let, i 40letého „řidiče“ došlo dne 5.5.2009. Muži se sice pohybovali na různých místech Ostravy, ani to však nebylo překážkou pro kriminalisty. Zadržení trojice bylo takticky zvládnuto, během necelých dvou hodin byli všichni omezeni na osobní svobodě. Nejmladší muž byl zadržen v 21.20 hodin na zastávce autobusu Svinovských mostů v Ostravě, 28letý bratr kolem 22.45 hodin, v bytě v Ostravě-Porubě, nejstarší ve 23.00 hodin v Ostravě-Zábřehu. Zadržením však prověřování neskončilo, ba právě naopak. Intenzivní práce pokračovala provedením čtyř domovních prohlídek na území města Ostravy. Prohlídky byly provedeny v pronajatých bytech, kde se měli muži zdržovat i na ubytovně. Policisté zajistili množství věcí a nalezli také šperky, které měli podezřelí zřejmě uschovány u svých známých. Policisté zajistili také plynovou pistoli, která byla ukryta v úložném prostoru postele v bytě 23leté ženy z Ostravy-Poruby.
Policejní komisař sdělil spolupachatelům obvinění pro trestné činy krádež, loupež, porušování domovní svobody i poškozování cizí věci. Rozhodnutím soudce byl „trojlístek“ vzat do vazby. Viníkům hrozí trest odnětí svobody až na deset let.
Rozsáhlé vyšetřování však intenzivně i nadále pokračuje, není vyloučeno ani páchání další trestné činnosti v různých teritoriích, navýšení škody či další skutky a tudíž i další právní kvalifikace protiprávního jednání.

K jednotlivým skutkům lze konkrétně uvést:
     Dne 26.2.2009, kolem 17.05 hodin, měl 28letý muž požadovat s pistolí v ruce vydání peněz prodavačkou prodejny v Dolním Benešově. 40letá žena otevřela zásuvku prodejního pultu, načež měl pachatel odcizit částku ve výši 3 000 korun a z místa činu utéci. S „úlovkem“ nebyl zřejmě spokojen, protože ještě tentýž den, 26.2.2009, měl kolem 18.00 hodiny, spáchat další loupež, tentokrát v Ostravě-Staré Bělé. Na místo činu měl pachatele převézt 40letý kamarád vozidlem zn. Mitsubishi Lancer. Povedený „trojlístek uzavíral“ 24letý bratr pachatele, ozbrojeného pistolí. Ten většinou hlídal okolí místa činu.
      V Ostravě byl způsob spáchání loupeže totožný. Pachatel kolem 18.00 hodiny, dne 26.2.2009, vstoupil do prodejny na Vaňkově ulici, namířil na 54letou prodavačku zbraň a slovensky ji vyzval k vydání tržby. Žena v obavách o život otevřela pokladnu a pachatel odcizil částku ve výši 1 500 korun. Z místa činu pak utekl, ve dveřích prodejny se dokonce setkal se zákaznicí, jdoucí na nákup.
Dále měli obvinění společným jednáním, v době od 18.00 hodin dne 4.3.2009 do 14.00 hodin dne 5.3.2009, po vypáčení sklepního okna, odcizit z rodinného domu v Raduni na Opavsku, věci za zhruba 114 000 korun. Pachatelé měli z rodinného domu odnést PC sestavu, LCD televizor, DVD, mikrovlnou troubu, peněženku s finanční hotovostí 3 000 korun, motorovou pilu, in-line brusle, a další věci.
Dne 21.4.2009, kolem 08.30 hodin, 28letý pachatel, spolu se 40letým „řidičem“, měli vstoupit maskováni černými kuklami přes tvář s otvory na oči do zastavárny ve Frýdku-Místku a donutit prodavačku k vydání dvou plat šperků ze žlutého a stříbrného kovu, i finanční hotovosti přesahující 21 000 korun. V době činu měli pachatelé na rukách gumové rukavice a před svým odchodem prodavačku spoutali a vyzvali, aby si lehla na zem. Ženě pak odcizili mobilní telefon. Z místa činu následně utekli. Pohyb kolem zastavárny měl v době spáchání činu monitorovat 24letý bratr pachatele, který měl v případě pohybu osob dvojici vyrozumět dohodnutým způsobem.
      Série se uzavřela dne 5.5.2009, kolem 16.45 hodin, v Havířově, kde znovu pachatel namířil pistoli na prodavačku a požadoval vydání peněz. Následně pachatel přeskočil prodejní pult, ze zásuvky odcizil zhruba 7 000 korun a poté, co prodavačka začala křičet, z místa činu utekl. Téhož dne byli pachatelé zadrženi ostravskými kriminalisty.


 

Odkazy do noveho okna

zlatnik_1

zlatnik_1 

Detailní náhled

zlatnik_2

zlatnik_2 

Detailní náhled

zlatnik_3

zlatnik_3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem