Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE - Během dvou dnů zadrženi tři amnestovaní muži

KRAJ- V průběhu dvou dnů zadrželi policisté Královéhradeckého kraje tři muže, kteří byli v uplynulých dnech amnestováni a propuštěni z výkonu trestu odnětí svobody.  

AKTUALIZACE 10. 1. 2013, 16:00
Soudce Okresního soudu v Hradci Králové akceptoval náš návrh a na muže obviněného z porušování domovní svobody uvalil v 16:00 vazbu.
mjr. Mgr. Ivana Ježková

 
Zřejmě k nejzávažnějšímu případu byli přivoláni policisté v Hradci Králové. Na Slezském předměstí po 6. hodině ráno zadrželi 39letého muže, který se dostal přes odpor za použití fyzického násilí do bytu stejně staré majitelky, dříve jeho známé. Vzhledem k tomu, že byl muž evidentně pod vlivem drog a žena znala jeho kriminální minulost, oprávněně se obávala o svůj život a o život svého syna, který byl rovněž v pokoji. Muž byl pár hodin po propuštění z Valdické věznice, kde si odpykával trest odnětí svobody. Celkem byl v minulosti odsouzen pětkrát, z toho vždy za trestnou činnost násilného charakteru.
Od chvíle zadržení se muž choval k policistům vulgárně, odmítal se podrobit jakýmkoliv procesním úkonům, a proto zakročující policisté použili donucovací prostředky. I po zadržení dále vyhrožoval své bývalé přítelkyni fyzickým násilím a hrubě ji urážel.
Po sdělení obvinění z trestného činu porušování domovní svobody podal vyšetřovatel návrh na jeho vzetí do vazby, a to zejména z obavy, aby své výhružky k přítelkyni nenaplnil.
V případě odsouzení mu hrozí dvouleté vězení.
 
Další dva amnestované muže zadrželi policisté v Trutnově.
Na operačním středisku přijali v úterý 8. 1. 2013 po sedmé hodině večer oznámení, že z budovy Gymnázia v Hostinném vyskočila z okna v přízemí žena, která při úklidu chodby spatřila neznámého muže tmavé pleti. Podle své výpovědi se obávala o svůj život, proto vyskočila a křičela o pomoc. Přivolaná hlídka muže v budově nalezla a vyzvala ho, aby prokázal svoji totožnost. V ten okamžik začal utíkat. Když ho policisté dohonili, kladl při zajištění odpor. Policisté museli použít donucovací prostředky. Protože nebyl ochoten vysvětlit, co v budově hledal, převezli ho policisté na policejní služebnu a začali prověřovat, zda se zde dopustil nebo chtěl dopustit krádeže nebo jiného nezákonného jednání.  Jedná se o 37letého muže policejním evidencím dobře známého, který byl propuštěn z důvodu amnestie z vězení, kde si odpykával trest za majetkovou trestnou činnost. Nejednalo se zdaleka o jeho první trest. V jeho rejstříku trestů je 21 záznamů za majetkovou a násilnou trestnou činnost. Naposledy byl odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání 9 let pro loupež, znásilnění, krádež a další. V rámci dovolání byla část tohoto rozsudku zrušena a ve věci pokračuje další soudní řízení.
 
Do třetice včera (9.1.2013) v 10 hodin zadrželi policisté dvojici mužů v osobním vozidle Peugot 107, které v květnu loňského roku odcizil v Liberci dosud neznámý pachatel. Šetřením vyšlo najevo, že 32letý řidič věděl, že je vozidlo kradené. Převzal si ho od dosud neznámé osoby v Hořicích za účelem prodeje další osobě v Trutnově.  Policisté mu sdělili obvinění z přečinu podílnictví, za který mu hrozí až čtyřleté vězení. Spolujezdec v autě, který se s největší pravděpodobností měl na prodeji v Trutnově podílet, je rovněž amnestovaný a na svobodu propuštěný muž. Jeho role v případu je v tuto chvíli v prověřování.  
   
mjr. Mgr. Ivana Ježková
tisková mluvčí, 602 651 187
Zveřejněno: 10.1.2013 v 15:00

vytisknout  e-mailem