Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

AKTUALIZACE: Derby se neobešlo bez výtržností

Během bezpečnostního opatření omezili policisté na osobní svobodě několik desítek fanoušků. 

Samotné bezpečnostní opatření začalo pro pražské policisty už v devět hodin ráno. Chvíli před jedenáctou hodinou pak vyrazili fanoušci Slavie od domovského stadionu v pražském Edenu směrem k metru Strašnická, odkud pak pokračovali do centra metropole, konkrétně na Václavské náměstí. První výtržnosti na sebe nenechaly dlouho čekat a policisté museli zakročovat už po cestě z Edenu k metru Strašnická. Fanoušci se dopouštěli přestupků zejména tím, že používali zábavní pyrotechniku, neuposlechli výzev policistů nebo si zakrývali tvář kuklami, či šátky. Při výstupu z metra v zastávce Muzeum, zadrželi policisté další dvě osoby, které jsou podezřelé ze spáchání trestného činu útok na úřední osobu. Průvod zhruba šesti set fanoušků pak pokračoval na Staroměstské náměstí a dále ulicí Pařížskou až na Čechův most. V průběhu průvodu se počet osob, které se ho účastnily, zvýšil až na jedenáct set.
 
Na Čechově mostě se pak průvod na několik minut zastavil a fanoušci začali hromadně používat zábavní pyrotechniku. I přesto, že byl zástupce svolavatele upozorněn, že jakékoli použití pyrotechniky je zakázáno, nebrali na toto upozornění fanoušci zřetel a i přes opakované výzvy ze strany policistů, světlice odpalovali. Na to policisté samozřejmě museli reagovat a v případě, že osoby neuposlechly výzev, byli policisté nuceni je zajistit. Ze strany policie také k účastníkům průvodu zazněla informace o možnosti poskytnutí zdravotnické pomoci v případě, že o ni někdo požádá. Policisté však nezaznamenali ani jednu takovou žádost.
 
V půl druhé se otevřely brány letenského stadionu a několik minut poté sem dorazili první účastníci průvodu. Během zápasu jsme nezaznamenali výraznější střety, pouze docházelo k masivnímu použití pyrotechniky a to celkem čtyřiapadesátkrát převážně v sektoru hostů.
 
Po ukončení zápasu dohlížely stovky policistů na rozchod fanoušků a již nedocházelo k porušování veřejného pořádku. Drobný exces jsme zaznamenali v centu Prahy v ulici Střelničná, kde fanoušci Sparty házeli po kolemjdoucích vejce. Všechny tři sparťany policisté krátce po incidentu zajistili.
 
Celkem na policejních služebnách po celé Praze skončilo 86 osob. 
 
 
AKTUALIZACE KE DNI 13. 4. 2014
 
Při včerejším bezpečnostním opatření jsme omezili na osobní svobodě celkem 86 osob. Osmdesát jsme jich zajistili pro přestupková jednání a šest osob jsme zadrželi pro podezření ze spáchání trestného činu.
 
Z šesti zadržených jsme nakonec zahájili trestní stíhání proti třem z nich. Ve dvou případech jim vyšetřovatel sdělil obvinění ze spáchání trestného činu krádeže a jsou řešeni ve zkráceném přípravném řízení. Třetím stíhaným je dvacetiletý muž, ten je obviněn ze spáchání trestného činu loupeže.
 
Dva ze zadržených byli mladiství a z toho důvodu bude jejich jednání postoupeno k řešení do místa trvalého bydliště. 
 
Poslední, včera zadržený muž, podezřelý z útoku na úřední osobu se nakonec bude příslušnému správnímu orgánu zodpovídat pouze z přestupkového jednání, a to z důvodu, že v souhrnu nebyla naplněna skutková podstata trestného činu a policisté tak celou věc překvalifikovali na přestupek.
 
Všichni zadržení či zajištění byli po provedení potřebných úkonů propuštěni na svobodu.
 
 
por. Mgr. Hana Jeřábková, DiS. – 13. 4. 2014
 

vytisknout  e-mailem