Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE: HIP HOP KEMP 2018

KRAJ – Policie opět dohlédne na bezpečnost návštěvníků i na dopravu. 

AKTUALIZACE ke dni 27.8.2018 - Výsledná zpráva

Bezpečnostní opatření policistů, strážníků a celníků s názvem "Hip Hop Kemp 2018" je u konce a společně s ním jsou u konce i omezení v dopravě v okolí Festivalparku. V jeho průběhu bylo policisty a celníky zkontrolováno přes 2 400 osob a přes 1 200 automobilů, ať již osobních, nákladních či autobusů. Bylo zadrženo 22 osob, neboť byly podezřelé ze spáchání trestné činu (v drtivé většině na úseku "toxi") a přes 160 osob u sebe mělo menší množství drog, což bylo zadokumentováno a řešeno. Z celkového počtu řidičů jich řídilo pod vlivem alkoholu 13, pod vlivem psychotropních a omamných látek 45 a policisté dokonce zastavili i řidiče, který vůbec neměl řidičské oprávnění. Na kaucích, které se ukládájí především za spáchání závažných dopravních přestupků jako garance přítomnosti podezřelého při následném správním řízení, byly uloženy řidičům kauce v celkové hodnotě 850 000 Kč. 

K působení Celního úřadu pro Královéhradecký kraj uvádí por. Ing. Jitka Fajstavrová následující: "Hlídky mobilního dohledu královéhradeckých celníků se účastnily preventivně-bezpečnostní akce od 21. do 23. srpna. V úzké spolupráci s policisty Krajského ředitelství Policie Královéhradeckého kraje zkontrolovaly stovky osob, pěších nebo přijíždějících na Hip Hop Kemp 2018 v osobních i nákladních automobilech či autobusech.Svoji činnost zaměřily na přepravu zájmového zboží, zejména na omamné a psychotropní látky. Na jejich vyhledávání se významně podíleli také speciálně vycvičení služební psi z Celního úřadu pro Královéhradecký a Pardubický kraj. V rámci společných kontrol celníci poprvé využili jejich nový přístroj zvaný itemizér, který velmi rychle identifikoval s vysokou přesností a citlivostí přítomnost konkrétních omamných a psychotropních látek i ve stopovém množství ze stěrů různorodých ploch. Celníci pomocí speciálních papírků, které následně do přístroje k analýze vložili, stírali volanty, sedadla automobilu, obaly, nebo také dlaně kontrolujících osob či jiné části jejich těl."

Za nejvýraznější úspěch společného působení policistů a celníků považujeme odhalení dvou cizinců, kteří se snažili pronést do areálu více než 610 gramů hašiše, popřípadě odhalení řidiče autobusu, který vezl několik návštěvníků festivalu a který byl pozitivně testován na přítomnost omamaných a psychotropních látek v těle. Několik z jeho pasažerů navíc u sebe také mělo drogy. Oba tyto případy i nadále prověřujeme.

Závěrem lze konstatovat, že i letošní ročník potvrdil, že Hip Hop Kemp je z pohledu Královéhradecké policie nejrizikovějším kulturním festivalem a výsledky legitimizují velké nasazení sil a prostředků. Pozitivem pak je například opětovná úzká spolupráce policistů, celníků a obecních strážníků při dohledu na veřejný pořádek doplněná o příslušníky polské policie, případně další státní instituce. 

kpt. PhDr. Ondřej Moravčík
27.8.2018; 13:57 hod.

----------------------------------------------------------------------------------

AKTUALIZACE ke dni 25.8.2018

Páteční odpoledne bylo z pohledu královéhradecké policie jedno z klidnějších v rámci bezpečnostního opatření "Hip Hop Kemp 2018". V průběhu dne bylo jen mobilními hlídkami zkontrolováno přes 130 vozidel a více než 150 osob. Dopravní policisté navic uložili cizincům podezřelým že spáchání závažných dopravních přestupků kauce v souhrnné výši přesahující 90 000 Kč - tyto prostředky slouží především jako garance, že se nebudou řidiči potažmo provozovatelé vozidla vyhýbat správnímu řízení.

Neutuchajícím problémem je pak chování zahraničních návštěvníků festivalu v okolních nákupních centrech, čemuž se policisté velmi intenzivně věnují.

kpt. PhDr. Ondřej Moravčík

25.8.2018; 09:53 hod.

----------------------------------------------------------------------------------

AKTUALIZACE ke dni 24.8.2018:

Královéhradečtí policisté společně s městskými strážníky a celníky ani třetí den bezpečnostního opatření nezaháleli a kontrolovali návštěvníky Hip Hop Kempu 2018. Přes 690 zkontrolovaných osob a 250 vozidel svědčí o tom, že se jedná o největší opatření v rámci Královéhradeckého kraje a výsledky tomu také odpovídají – téměř 70 000 Kč uděleno na pokutách, přes 160 000 Kč na uložených kaucích a přes deset zkontrolovaných řidičů, kteří řídili buď pod vlivem alkoholu nebo drog. Co však zarazilo i zkušené policisty, je počet osob přechovávajících u sebe menší množství drog – včera jich v průběhu bezpečnostního opatření policisté odhalili téměř sto.

Bezpečnostní opatření bude ze strany královéhradeckých policistů pokračovat až do konce festivalu, nicméně dopravní omezení počínaje dneškem částečně mizí nebo bude upraveno - ulice Jana Černého bude již plně průjezdná a řidiči si budou muset dát pozor hlavně na místní úpravu maximální povolené rychlosti, větší výskyt chodců a budou muset respektovat, že v určitých lokalitách bude (i nadále) platit zákaz zastavení a stání. 

kpt. PhDr. Ondřej Moravčík
24.8.2018; 08:50 hod.

--------------------------------------------------------------------------------------

AKTUALIZACE ke dni 23.8.2018:

Druhý den bezpečnostního opatření policistů, celníků a hradeckých strážníků se bohužel opět nesl ve znamení záchytu poměrně velkého množství drog. Policisté a celnící zkontrolovali přes 800 osob a 200 vozidel, přičemž se zaměřili i na přijíždějící autobusy. Právě jeden z řidičů zahraničního autobusu, který přivážel návštěvníky festivalu, byl zajištěn, neboť při silniční kontrole u něj orientační zkouškou na přítomnost návykových látek v těle bylo zjištěno, že je pod jejich vlivem. Řidič musel vozidlo odstavit a následnou kontrolou ostatních účastníků celníci zjistili, že minimálně 7 cestujících má u sebe drogy. Těmto cestujícím poté byla udělena pokuta a zabaveny všechny drogy.

Policisté včera zadrželi celkem 15 osob, které u sebe měli větší množství drog a 44 dalším byla udělena pokuta za protiprávní jednání spočívající v držení menšího množství psychotropních a omamných látek.

Dnešního dne se do akce znovu vydá také antikonfliktní tým Policie ČR, který bude ve vnějším perimetru v blízkosti areálu Festivalparku komunikovat s návštěvníky a předávat jim informační materiály, ve kterých jsou uvedeny vybrané zákonné povinnosti, které musí na území České republiky všichni respektovat. Současně bude tento tým připraven pomoci řešit případné spory mezi návštěvníky mimo areál festivalu.

kpt. PhDr. Ondřej Moravčík
23.8.2018; 11:55 hod.

--------------------------------------------------------------------------------------

AKTUALIZACE ke dni 22.8.2018:

Královéhradečtí policisté ve spolupráci s Celním úřadem pro Královéhradecký kraj a dalšími institucemi již od včerejšího dne ve zvýšené míře aktivně působí v okolí Festivalparku v Hradci Králové, do kterého začínají přijíždět návštěvníci hudebního festivalu Hip Hop Kemp 2018. Hned první den bezpečnostního opatření se policistům podařilo zadržet nezávisle na sobě celkem 5 osob, které jsou podezřelé ze spáchání několika trestných činů a v současnosti jsou s nimi prováděny úkony trestního řízení. Jednalo se výlučně o trestné činy spadající do kategorie „Toxi“.

Největším úspěchem kontrolních týmů byl záchyt hašiše. Celníci ve spolupráci s policisty zadrželi dva pěší cizince, u nichž při zákonné kontrole zjistili, že disponují více než 610 gramy hašiše. Toto množství měli připravené v desítkách miniaturních sáčcích, které byly důmyslně ukryté v obalech od běžných potravin – muži dokonce využili i obaly od chipsů. Kriminalistům následně po zadržení uvedli, že o obsahu svých cestovních batohů věděli.

Dnešního dne, tj. 22.8.2018, byli policejním komisařem oba muži obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu Výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což jim v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na 10 let.

S ohledem na závažnost celého případu budou královéhradečtí kriminalisté také podávat na Okresní státní zastupitelství v Hradci Králové podnět k podání návrhu na vzetí minimálně jednoho z obviněných do vazby.

Kontroly přijíždějících a posléze odjíždějících návštěvníků festivalu budou pokračovat i nadále a to až do ukončení programu hudební produkce.

Kpt. PhDr. Ondřej Moravčík
22.8.2018; 13:10 hod.

--------------------------------------------------------------------------------------
 

S dočasnými dopravními omezeními budou muset od 21. do 23. srpna počítat nejen Hradečané, ale zejména přijíždějící návštěvníci letošního ročníku festivalu Hip Hop Kemp. Ten se uskuteční od 23. do 25. srpna ve Festivalparku v Hradci Králové.

Dočasně nastavený dopravní režim bude v podstatě totožný jako vloni. V termínu od 21. do 23. srpna bude v ulici Jana Černého snížena rychlost na 30 km/hod a zákaz zastavení a ulice bude opět dočasně jednosměrná, a to z důvodu zajištění bezpečnosti chodců, kteří se zde budou ve vyšší míře pohybovat, což by mohlo mít za následek jejich střet s projíždějícími vozidly. Pro nouzový příjezd vozidel integrovaného záchranného systému, pro zásobování i místní obyvatele bude samozřejmě ulice Jana Černého po celé své délce plně průjezdná.

Příjezd k areálu bude možný ze dvou směrů. Z centra města Hradec Králové nahradí příjezdovou komunikaci Jana Černého dočasně objízdná trasa, která bude řádně vyznačená a povede po ulicích Spořilovská, Pouchovská, Piletická a vozidla dovede až ke vstupní bráně areálu. V ulici Piletická bude od křižovatky s ulicí Pouchovská až po Jana Černého zákaz zastavení.

I v letošním roce se na konání festivalu společně připravují naši policisté v úzké koordinaci s dalšími subjekty – budeme například intenzivně spolupracovat se svými polskými kolegy, abychom v maximální míře prolomili společně jazykovou bariéru zejména při řešení konkrétních situací. Na příjezdových trasách a v blízkosti areálu pak budou navíc vykonávat službu i čeští policisté se znalostí polského jazyka. Po celou dobu konání festivalu, před zahájením, ale i po jeho bezprostředním ukončení, bude do služby nasazen větší počet policistů a policistek, a to nejen ve dne, ale i v nočních hodinách. Na klidný průběh a na veřejný pořádek a dopravu v okolí Festivalparku dohlédnou policisté z dopravní, pořádkové, kriminální či cizinecké policie. Mimo uvedené složky budou v ulicích města působit i policisté Antikonfliktního týmu (dále AKT). Činnost tohoto týmu policistů spočívá v informování veřejnosti a předcházení případnému narušení zákona.

Policie ČR bude připravena reagovat na jakékoliv problémy jak v prostoru letiště, tak také v jeho okolí. Svoji pozornost zaměří i na hlavní příjezdové trasy směřující do Hradce Králové a k samotnému areálu. Hlídky budou u řidičů rovněž kontrolovat případný alkohol nebo jiné návykové látky. Policisté se po dobu trvání festivalu zaměří rovněž na nákupní centra, kde v minulosti docházelo k drobným krádežím. Zvýšený dohled bude probíhat také v místech, kde docházelo ke škodám na majetku občanů například v souvislosti se sprejerstvím.

Ani letos neopomene Policie ČR na prevenci a informovanost, bude s přijíždějícími návštěvníky komunikovat na téma předcházení porušování zákonů, a bude mít k dispozici i informační leták se základními informacemi českém právu. Hlídky pohybující se v okolí Festivalparku jsou samozřejmě – stejně jako vždy – připraveny přijmout oznámení o zjištěném protiprávním jednání, nebo jinak v rámci svých kompetencí pomoci.

Současně s dohledem na veřejný pořádek se policisté budou věnovat i kontrolám dodržování zákazu rozdělování ohňů v přírodě a v blízkosti lesních porostů. Toto nařízení hejtmana Královéhradeckého kraje PhDr. Jiřího Štěpána, Ph.D. platí nejen v okolí Festivalparku, nicméně právě v těchto místech existuje větší riziko vzniku požárů, a proto budou policisté připraveni porušování zákazu s účastníky festivalu řešit.

Tak jako vloni, zřídí i letos Dopravní podnik města Hradce Králové na trase od nádraží k letišti speciální linkovou přepravu.

Žádáme řidiče i ostatní účastníky silničního provozu o maximální pozornost a ohleduplnost!

Souhrnný článek Hip Hop Kempu 2017.

kpt. PhDr. Ondřej Moravčík
17.8.2018; 07:50 hod.

Plakát PL1Plakát PL2

Odkazy do noveho okna

Analyzátor - Celní úřad

Analyzátor - Celní úřad 

Detailní náhled

Zajištěné drogy - balení

Zajištěné drogy - balení 

Detailní náhled

Obaly - chipsy

Obaly - chipsy 

Detailní náhled

Počítání obsahu

Počítání obsahu 

Detailní náhled

Kontrolní stanoviště

Kontrolní stanoviště 

Detailní náhled

Kontrolní stěr - Celní úřad

Kontrolní stěr - Celní úřad 

Detailní náhled

Nalezené drogy

Nalezené drogy 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem