Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

AKTUALIZACE - Na fotbal budou dohlížet i policisté - vyhodnocení utkání

LIBEREC - Liberecká policie chystá v souvislosti s dnešním fotbalovým utkáním 1. Gambrinus ligy mezi celky FC Slovan Liberec a AC Sparta Praha bezpečnostní opatření. 

V pondělí v podvečer se na stadionu U Nisy proti sobě postaví fotbalisté Slovanu Liberec a Sparty Praha. Z důvodu možného narušení veřejného pořádku budou na utkání také dohlížet policisté.

Výkopem v 18,00 hodin bude dnes zahájeno fotbalové utkání 1. fotbalové Gambrinus ligy mezi mužstvy FC Slovan Liberec a AC Sparta Praha.

K zajištění bezpečnosti a veřejného pořádku v Liberci budou připraveni policisté z krajské pořádkové jednotky, dopravní policisté, kriminalisté, psovodi, ale i policisté z antikonfliktního týmu. Jejich úkolem při akcích takového rozsahu je jejím účastníkům, ale i veřejnosti vysvětlovat smyl a účel policejního opatření, důvody konkrétního postupu policie a aktuální bezpečnostní situaci. Upozorňují rovněž osoby, kterých se opatření týká, na zákonné povinnosti policistů v případě spáchání protiprávního jednání. Tímto vstřícným krokem zmírňují emoce, a tím se snaží předcházet agresivnímu jednání.

Policisté budou monitorovat již příjezd fanoušků do Liberce a rovněž dohlížet na jejich přesun na stadion U Nisy. Monitorovat situaci budou samozřejmě i po skončení utkání a odjezdu fanoušků. S přesunem fanoušků na stadion, ale i zpět na nádraží mohou být spojené i menší komplikace v dopravě. v případě vyhodnocení situace může dojít k chvilkovému zastavení provozu.

mjr. Jana Světlá
28. 10. 2013

 

AKTUALIZACE - SPARTA V LIBERCI REMIZOVALA

V pondělí 28. října 2013 proběhlo na stadionu U Nisy fotbalové utkání mezi kluby FC Slovan Liberec a AC Sparta Praha. Utkání bylo ze strany policie vyhodnoceno jako rizikové, čemuž odpovídalo i nasazení policistů. Utkání navšítivilo 9 000 diváků, z toho 750 fanoušků hostujícího týmu.

Utkání skončilo nerozhodně, Sparta remizovala s Libercem 1:1. Během utkání nedošlo k závažnému narušení veřejného pořádku a pácháhí trestné činnosti související s fotbalovým utkáním. Během bezpečnostního opatření zadrželi policisté jednoho řidiče, který usedl za volant, ačkoliv měl uložen Okresním soudem v Nymburce zákaz řízení motorových vozidel. Tomu policisté následně ve zkráceném  přípravném trestním řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu "Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání". Tři fanoušci porušili zákon "O požádní ochraně", neboť se jim podařilo na stadion pronést dýmovnice. Ve dvou případech řešili pořádkoví policisté fanoušky, kteří se dopouštěli urážek na policistech a pořadatelích.

V průběhu celého opatření řešili policisté celkem 21 přestupkových jednání, a to jak v dopravě, tak i na úseku veřejného pořádku. Policisté udělili pokuty 14 řidičům ve výši 4 100 korun a  7 přestupců zaplatilo na pokutách 4 000 korun za narušování veřejného pořádku.

V průběhu utkání došlo k pádu fanouška Sparty z ochranné bariéry, který se dostal do bezvědomí a náslendě byl ošetřen v Krajské nemocnici Liberec. Na jeho pádu policisté vyloučili cizí zavinění.

Opatření pro policisty skončilo v půl desáté večer.

 

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec
29. října  2013

 

 

 

vytisknout  e-mailem