Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Aktualizace: Nebezpečně ujížděl policistům noční Prahou

Policisté vytáhli agresivního řidiče z vozidla s namířenou střelnou zbraní v ruce. 

Včera jen pět minut po dvaadvacáté hodině projížděla hlídka pohotovostní motorizované jednotky po pražské magistrále a v jednu chvíli ji ve vysoké rychlosti předjelo vozidlo Porsche Cayenne. A protože řidič nebezpečně kličkoval mezi vozidly a přejížděl mezi jízdními pruhy, policisté ho podezřívali, že řídí pod vlivem alkoholu nebo návykové látky.
 
Za použití výstražného světelného a zvukového zařízení se pak řidiče snažili zastavit, ten je ovšem ignoroval a pokračoval ve své nebezpečné jízdě po brněnské dálnici směrem z centra metropole. Na sjezdu na Benešov pak podjel dálnici D1 a vracel zpět do Prahy, kde se nakonec napojil na novou část Pražského okruhu a ujížděl chvílemi až dvou set čtyřiceti kilometrovou rychlostí k ruzyňskému letišti.
 
Další hlídky potom pomohly svým kolegům před Cholupickým tunelem zastavit dopravu a dokonce za pomoci řidičů nákladních aut vytvořily bariéru. Pronásledovaný řidič proto musel výrazně snížit rychlost, až úplně zastavil, z vozidla pak ovšem odmítal vystoupit. Policisté proto s namířenou střelnou zbraní v ruce muže vytáhli z vozidla a povalili ho na zem. Agresivní řidič neustále kladl aktivní odpor a nechtěl s policisty spolupracovat, ti ho proto zajistili a s pouty na rukou ho převezli na nejbližší služebnu k dalším úkonům.
 
Tam se šestačtyřicetiletý řidič podrobil orientační dechové zkoušce, která potvrdila přítomnost alkoholu v dechu. Protože naměřená hodnota však byla o desetinu nižší než jedna promile, státní zástupkyně rozhodla o tom, že policisté budou celý případ řešit na úrovni přestupku a následně ho předají k vyřízení příslušnému správnímu orgánu. Podnapilému řidiči hrozí za toto jednání zákaz řízení a až dvacetitisícová pokuta.
 
por. Bc. Jana Rösslerová 30. 10. 2013
 

Aktualizace ze dne 6. 11. 2013 - Už během pátečního rána policisté celý případ překvalifikovali z přestupkového jednání na trestný čin. Poté, co věc zkonzultovali s nadřízeným policistou odpovědným za vedení trestního řízení a státním zástupcem. Ředitel pražské policie plk. Mgr. Martin Vondrášek k celé věci dodal: "V mimopracovní době došlo k předběžnému právnímu posouzení mezi službou konajícím policistou a žalobcem. Pak se vyhodnotil důkazní materiál a druhý den jsme se dostali k jinému závěru."

Takový právní postup není ničím neobvyklým, policisté vždy musí zhodnotit celou důkazní situaci. Právní názor poté ještě konzultují s nadřízeným příslušným státním zástupcem a výsledkem  pak často bývá odlišná právní kvalifikace.

Policisté 1. listopadu 2013 zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení. V případě odsouzení pak řidiči hrozí až osmileté vězení.

vytisknout  e-mailem