Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

AKTUALIZACE: Někteří útočníci napadali i služební koně

Po včerejším fotbalovém zápase měli policisté plné ruce práce s výtržníky. 

Během včerejšího dne proběhlo bezpečnostní opatření pražské policie v souvislosti s večerním fotbalovým utkáním 1. Gambrinus ligy mezi mužstvy AC Sparta Praha a Bohemians 1905. Více než 250 policistů například ze speciální pořádkové jednotky, krajské pořádkové nebo pohotovostní motorizované jednotky, služební kynologie, hipologie, kriminalisté nebo dopravní policisté se snažili o zajištění klidu a veřejného pořádku na území metropole už od dopoledních hodin.
 
Bezpečnostní opatření proběhlo v poklidu, dokonce samotný průvod před zápasem hostujících fanoušků z náměstí Republiky se obešel téměř bez problémů. Až na jednoho devětačtyřicetiletého muže, který se během průvodu na křižovatce ulic Korunovační a Milady Horákové odloučil od skupiny a i přes opětovné výzvy policistů se snažil o napadení muže stojícího opodál. Vzhledem k tomu, že útočník neuposlechl výzev policistů a nechtěl svého jednání zanechat, policejní kůň ho proto lehce srazil na zem a policisté pak muže následně zajistili. Ten nakonec putoval na nejbližší služebnu a nyní je podezřelý ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku, o jeho potrestání poté rozhodne příslušný správní orgán.
 
Během utkání pak policisté nemuseli řešit žádné incidenty vážnějšího charakteru, ovšem po skončení zápasu už bylo v okolí stadionu rušno. Poté, co pořadatelská služba otevřela východ s fanoušky hostujícího týmu, aby opustili stadion, několik osob začalo napadat policisty hlídkující u vstupu.
 
Na nejbližší služebně nakonec skončilo dvanáct mužů, z nichž 6 je podezřelých ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku, protože neuposlechli výzev policistů k opuštění prostoru, a pět se jich bude zpovídat před soudem z trestného činu násilí proti úřední osobě nebo krádež na osobě.
 
Například pětadvacetiletý mladík na křižovatce ulic U Sparty a Jana Zajíce vzal plastový kontejner, odtáhl ho ke skupince pokřikujících mužů a tam ho vrhnul na policistu na koni Catani. Když oba zasáhl, kůň prudce uskočil k oplocení stadionu, naštěstí ke zranění policisty ani speciálně vycvičeného koně nedošlo. Útočníka ihned zadrželi policisté zakročující pod jednotným velením a muže převezli na oddělení, kde ho vyšetřovatel obvinil z trestného činu násilí proti úřední osobě a poškození cizí věci, za což mu hrozí v případě dosouzení až šestileté vězení. Jeho stíhání povedou policisté na svobodě.
 
Další tři útočníky ve věku 37, 27 a 24 let zadrželi policisté potom, co napadali jejich kolegy. Trojice totiž fyzicky napadla kriminalisty a policisty do oblasti obličeje a udeřila je několikrát pěstmi do hlavy. Jeden za zadržených pak dokonce kladl odpor a snažil se z místa utéct. Útoky trojice nakonec skončily zraněním dvou policistů.
 
Při krádeži šály z krku jednoho z fanoušků pak přistihl policista z krajské pořádkové jednotky třiatřicetiletého muže. Policista ihned podezřelého vyzval, aby šálu položil na zem, což muž odmítal a policista ho tak zadržel za použití donucovacích prostředků - hmatů a chvatů. I tento zadržený skončil na služebně a kriminalisté ho podezřívají ze spáchání trestného činu krádeže, za co mu hrozí dvouleté vězení. Když už byl v ulicích metropole klid, velitel pak několik minut po půlnoci bezpečnostní opatření ukončil.
 
por. Bc. Jana Rösslerová 11. 8. 2013
 
Dodatek z 12. srpna 2013:
 
Detektivové z prvního policejního obvodu žádají veřejnost o pomoc při párání po mladíkovi, který pomáhal pětadvacetiletému muži s útokem na policistu na služebním koni. Pětadvacetiletý mladík vzal po sobotním fotbalovém utkání na křižovatce ulic U Sparty a Jana Zajíce do rukou plastovou popelnici a snažil se ji vhodit na policistu na koni. To se mu sice zprvu nedařilo, na pomoc mu proto přispěchal neznámý mladík a společnými silami pak svůj útok dokonali. Díky kamerovým záznamům znají kriminalisté podobu podezřelého muže a pátrají tak po muži ve věku kolem pětadvaceti let, který je vysoký asi 170 centimetrů, střední postavy. Má světlou pleť a krátké hnědé vlasy. Oblečený byl do černých tříčtvrtečních kalhot a červenočerné bundy, pod kterou měl černou mikinu s kapucí. Na nohou měl bílé sportovní boty. Jakékoliv informace k totožnosti mladíka podezřelého z trestného činu násilí proti úřední osobě přijmou policisté na tísňové lince 158 nebo kterékoli služebně Policie ČR.
 
por. Bc. Jana Rösslerová 12. 8. 2013 
Odkazy do noveho okna

Podezřelý mladík

Podezřelý mladík 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem