Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE: Ohrožení zdraví potravinami

HRADECKO - Desítky lidí utrpěly zažívací potíže. 

AKTUALIZACE: V těchto dnech kriminalisté odložili případ, který kvalifikovali jako podezření ze spáchání přečinu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. Neznámý pachatel měl na přelomu března a dubna letošního roku v jedné hradecké restauraci zapříčinit kontaminaci prodávaných pokrmů bakterií rodu Salmonella, čímž zákazníkům způsobil gastronetritidu. Epidemie si vyžádala u desítek postižených osob buď hospitalizaci v nemocnici nebo ambulantí ošetření. Jelikož nebylo prokázáno zavinění konkrétní osobou, nemohlo být zahájeno trestní stíhání.

por. Iva Kormošová, 12.9.2023, 13.00
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Královéhradečtí policisté se od minulého týdne na základě informací, které zazněly v médiích a na sociálních sítích, zabývají případem zdravotních komplikací desítek osob. Úzce spolupracují s Krajskou hygienickou stanicí Královéhradeckého kraje a Fakultní nemocnicí Hradec Králové. Dle zmíněných institucí došlo u nejméně 116 zákazníků jedné hradecké prodejny s občerstvením po konzumaci produktů k vážným zažívacím potížím. Téměř polovina musela vyhledat lékařské ošetření - viz zpráva FN HKviz zpráva KHS KHK.
V současné době zjišťujeme veškeré okolnosti související s postiženými osobami a jsou zahájeny úkony trestního řízení pro přečin ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, za což hrozí trest odnětí svobody na 6 měsíců, zákaz činnosti nebo propadnutím věci.
Obdobný případ se na Hradecku řešil před necelými 5 lety.

por. Iva Kormošová
11.4.2023, 13.50

vytisknout  e-mailem