Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

AKTUALIZACE - Puma nebo ne?

SEMILSKO – V našich lesích se můžeme setkat s všeličím. 

AKTUALIZACE - ze dne 25.6 2020

Ve středu 24. června obdrželi policisté z Obvodního oddělení v Lomnici nad Popelkou další oznámení, které může souviset s výskytem tajemné kočkovité šelmy. Oznamovatel v odpoledních hodinách nalezl na bankru golfového hřiště v lokalitě Morcinov několik stop. Otlaky šlépějí o délce 12 centimetrů označil a vyrozuměl policisty. Policisté kontaktovali myslivce hospodaříStopa 1.jpgcí v dané lokalitě, kteří ze stop odhadli, že by se mohlo jednat o větší kočkovitou šelmu o přibližné hmotnosti 50 kilogramů. O nálezu byla vyrozuměna samospráva v dané lokalitě. 

Stále platí to, aby se lidé neuchylovali k agresívnímu jednání vůči této šelmě. Aby však i přesto byli dostatečně ostražití a při možném setkání se zvířetem zachovali klid. Šelmy jsou tvorové plaší a raději, než aby se pouštěly do konfliktních situací s člověkem, urychleně zmizí z jeho dosahu. Nepokoušejte se šelmu odchytit, zahánět, provokovat, krmit. V případě výskytu tohoto tvora vyrozumte místní samosprávu nebo hospodařící myslivecké spolky či úřady životního prostředí. Nabízí se pochopitelně také tísňové linky složek Integrovaného záchranného systému v případech ohrožení života a zdraví nebo škod na majeteku. 

25. června 2020
por. Bc. Vojtěch Robovský

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

16. června jsme obdrželi oznámení o výskytu neobvyklého návštěvníka našich lesů, luhů a hájů. Do oblasti Stružince, nedaleko Lomnice nad Popelkou, měla údajně zavítat puma.

V našich lesích můžeme spatřit věci obvyklé, méně obvyklé, ale i ty zcela nečekané. Jednou nám po horských hřbetech pobíhá velbloud. Jindy se na šťavnatých výhoncích pase zubr a onehdy přebíhá dálnici los. Na vlky jsme si už skoro zvyknuli a tak nás zprávy o jejich výskytu už takřka nepřekvapí. Z Afriky nám poletují po jižní Moravě komáři a teď se šíří zprávy o pijákovi. Neplést s pijanem, to je úplně jiný příběh. Máme tu i další zvířátka z jiných kontinentů, která se u nás snaží usadit. Želvičky nádherné zdárně se množící v přehradních nádržích nebo mýval severní potulující se v blízkosti našich měst. Dalším návštěvníkem, který o sobě nějakou chvíli nedal vědět, a který měl být údajně spatřován na sklonku minulého roku na jablonecku, je puma. O jejím výskytu toho bylo napsáno mnoho, očití svědkové se květnatě vyjadřovali, někde se objevily také její fotografie. Prokazatelné pobytové znaky o jejím výskytu však nalezeny nebyly. To nic nemění na tom, že se zkazky o jejím výskytu opět dostaly do popředí zájmu.

V úterý 16. června očitý svědek spatřil v lokalitě Stružince zvíře, které by mohlo odpovídat popisu větší kočkovité šelmy. Nutno podotknout, že se celkem dobře daří populaci rysa ostrovida v našich odlehlých lesních a horských oblastech a je možné se také setkat s kočkou divokou. I přesto však nepodceňujme možnost výskytu i jiné kočkovité šelmy. Třeba právě pumy.

Policisté bezprostředně po přijatých oznámeních z katastru Stružince – Pohoří a Stružince – Zeleného háje, vyrozuměli o neobvyklém setkání místní samosprávu a myslivecký spolek hospodařící v této lokalitě.

Co dělat, při setkání s touto divokou šelmou?
Rozhodně zachovat klid a nepropadat panice. Divoká zvířata jsou všeobecně velmi ostražitá a plachá. Při setkání s člověkem jsou to právě ona, která se snaží vyklidit pole jako první a zmizet z dohledu. Denní akční rádius této šelmy je několik desítek kilometrů. Proto tam, kde se objevila včera, po ní již dnes nemusí být vidu ani slechu. Rozhodně se ke zvířeti nepřibližujte, nekrmte jej nebo se jej nesnažte odchytávat. 

V případě setkání s tímto neobvyklým návštěvníkem vyrozumějte orgány místní samosprávy, myslivecké hospodáře nebo například také odbory životního prostředí. Ve zcela nezbytných případech, například při ohrožení života a zdraví nebo škodách na majetku jsou k dispozici občanům také linky tísňových volání složek integrovaného záchranného systému.
 

18. června 2020
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem