Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Aktuálně k článku ze dne 27. března 2014

RADNICKO - Policistům se podařilo objasnit krádež nafty ze zemědělského družstva, při objasnění byla odkryta další trestná činnost.  

     Od konce března letošního roku se radničtí policisté zabývali případem krádeže motorové nafty z areálu zemědělského družstva na Radnicku. Pachatel měl odcizit ze zaparkovaného traktoru motorovou naftu za téměř 9 tisíc korun. V době oznámení nebylo ve věci žádné podezření ke konkrétní osobě. Operativním šetřením a intenzivní prací na případu se podařilo radnickým policistům za pomoci kriminalistů z Rokycan trestnou činnost objasnit a při odhalení podezřelých osob vyšla najevo další trestná činnost, které se měli dopustit. Podezření ze spáchání pokračujícího přečinu krádeže spáchaného ve spolupachatelství  si včerejšího dne převzali 45letý muž  a 35letý muž, oba muži žijící v Plzni-severu.
     V prvním případě měli koncem prosince loňského roku společně přijet z Plzně-severu, z místa jejich bydliště do obce na Radnicku, vozidlo měli zaparkovat na cestě u lesa a vybaveni kanystry a pomůckami k překonání zámků a odčerpání nafty,  se vydali do areálu zemědělského družstva. Přinesenými pomůckami nebyla  zajištěná vrata pro ně překážkou.  Muži vnikli do haly a ze zaparkovaného stroje přečerpali 50 litrů nafty. Následně odjížděli na Plzně, kde měli naftu prodat blíže neznámé osobě a utrženou hotovost si rozdělit rovným dílem.
     Druhého skutku se měli uvedení dopustit v druhé polovině ledna letošního roku. Ve večerních hodinách opět po předchozí domluvě vyrazili do stejného areálu zemědělského družstva se stejným úmyslem. Tentokrát s připravenými pomůcky odčerpali ze zaparkovaného traktoru a kolového nakladače přesně nezjištěné množství nafty.  V inkriminované době  přistoupili k další hale v areálu a zde z traktoru a nakladače odčerpali daůší přesně nezjištěné množství nafty. Tentokrát si z místa odnášeli celkové množství okolo  100 litrů motorové nafty. Z okresu Rokycan se opět přesunuli ke svému bydlišti  do Plzeně-severu, kde naftu opět zpeněžili a utrženou hotovost si stejným dílem rozdělili.
     Ve třetím případě koncem března letošního roku za stejným účelem, ale tentokrát hromadnou dopravou z Plzně-severu přejeli do Plzně a dále pokračovali do okresu Rokycan autobusovou dopravou. Opět stejné místo se stalo jejich terčem k páchání trestné činnosti. Ovšem v tomto případě přišli do areálu pouze s pomůckami k překonání zámků a přečerpání nafty, motorovou naftu tentokrát odcizili do kanystrů, které našli v areálu. Naftu o objemu 50 litrů použili stejným způsobem a to tak, že ji opět prodali neznámé osobě. Společným jednáním měli  ve výše popsaných případech způsobit společnosti škodu ve výši téměř 9 tisíc korun.
     Policisté při prověřování případu zjistili, že 35letý muž má Magistrátem města Plzně vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel na dobu 12 měsíců s platností do ledna 2015. Tento zákaz neměl dodržet v druhé polovině ledna, když jako řidič vozidla tovární značky Škoda Favorit řídil z místa bydliště Plzně-severu do okresu Rokycan, kdy směřoval se spolujezdcem 45letým mužem do areálu zemědělského družstva na Radnicku za účelem spáchání trestné činnosti  a poté se z tohoto  místa opět vracel jako řidič do místa svého bydliště.
 
     Oba muži jsou podezřelí pro přečin krádeže spáchaný ve spolupachatelství.
 
V trestním zákoníku č. 40/2009 Sb. je stanoveno
Hlava V
TRESTNÉ ČINY PROTI MAJETKU
§ 205
Krádež
1)      Kdo si přisvojí cizí věc tím, že se jí zmocní, a

a)      způsobí tak na cizím majetku škodu nikoliv nepatrnou
b)      čin spáchá vloupáním

bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.

 
V trestním zákoníku č. 40/2009 je stanoveno
Hlava II
TRESTNÍ ODPOVĚDNOST
§24
Spolupachatel
Byl-li trestný čin spáchán úmyslným společným jednáním dvou nebo více osob, odpovídá každá z nich, jako by trestný čin spáchala sama (spolupachatelé).

 

prap. Hana Kroftová
10. dubna 2014

vytisknout  e-mailem