Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Alkohol a drogy běžným doplňkem k volantu?

PROSTĚJOVSKO - Sankce však může vyjít dost draho. 

Od pátku 19. do neděle 21. května zjistili policisté na silnicích Prostějovska celkem devět řidičů pod vlivem zakázaných látek. Ve čtyřech případech se jednalo o ovlivnění alkoholem a ve zbývajících o ovlivnění jinými návykovými látkami.

U všech řidičů pod vlivem alkoholu policisté změřili hodnoty do jednoho promile. Nejvyšší hodnotu zjistili u třiatřicetiletého řidiče osobního automobilu typu Ford Focus. Tomu v neděli ve 14:00 hodin, při jízdě po dálnici D46 v úseku s nejvyšší povolenou rychlostí 110 km/h, naměřili rychlost jízdy 153 km/h. Při následné kontrole u něho změřili hodnotu 0,93 ‰ alkoholu v dechu. Muž se změřenou hodnotou souhlasil a uvedl, že během předchozího večera vypil pět jedenáctistupňových piv.

U pěti řidičů pod vlivem jiných návykových látek policisté při testech zjistili v jednom případě ovlivnění látkou cannabis a v jednom látkou amphetamin/metamphetamin. Ve dvou případech pak provedený test ukázal přítomnost látek amphetamin/metamphetamin i cannabis.

Poslední podezřelou je sedmadvacetiletá řidička, kterou policisté kontrolovali v sobotu po desáté hodině dopoledne v obci Smržice. Při silniční kontrole vyšlo najevo, že nevlastní řidičské oprávnění. Po provedení dechové zkoušky na přítomnost alkoholu policisté ženu vyzvali i k podrobení se testu ke zjištění přítomnosti jiných návykových látek. Tuto zkoušku, stejně jako odborné lékařské vyšetření, však žena odmítla s odůvodněním, že ví, že by byla pozitivní na látku cannabis, protože krátce před jízdou „vykouřila 6 skleněnek s marihuanou“. Policisté dále zjistili, že se jedná o stejnou ženu, která měla pozitivní test na látky cannabis a amphetamin/metamphetamin již před 14 dny.

Všichni uvedení řidiči jsou podezřelí ze spáchání přestupku podle zákona o silničním provozu. Za ty jim hrozí pokuty v rozmezí 2 500 až 20 tisíc korun a zákaz řízení na dobu od šesti měsíců do jednoho roku. Dva řidiči pod vlivem jiných návykových látek, kteří odmítli odborné lékařské vyšetření ke zjištění ovlivnění, jsou podezřelí z přísněji postižitelného přestupku. Za odmítnutí vyšetření jim totiž hrozí pokuta v rozmezí od 25 do 50 tisíc korun a zákaz řízení na dobu od jednoho roku do dvou let.

por. Mgr. František Kořínek

22. května 2017

vytisknout  e-mailem