Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Alkohol a drogy v hledáčku TISPOL

Pozornost evropských strážců zákona se v uplynulém týdnu v silničním provozu zaměřila na alkohol a jiné návykové látky. Do akce vyhlášené pro bezpečnostní sbory evropských států organizovaných v TISPOL se opět zapojili také čeští policisté.  

Na akcích organizovaných regionálními útvary se v celé České republice od pondělí 6. června do neděle 12. června podílelo 3 284 policistů pořádkové, dopravní a cizinecké policie. Na kontrolách se podíleli také 2 pracovníci celních úřadů a 8 pracovníků orgánů krajských úřadů a obecních úřadů obcí s rozšířenou působností.

V průběhu uplynulého týdne policisté zkontrolovali 35 134 vozidel a odhalili 3 789 dopravních přestupků. Za 3 359 přestupků byly v blokovém řízení uloženy pokuty v celkové výši 1 713 900 Kč. Dalších 430 přestupků bylo oznámeno správním orgánům k dalšímu projednání. Statisticky již tradičně dominoval počet nedostatků v technickém stavu vozidel, kterých bylo zjištěno 1 202, a nerespektování stanovených rychlostních limitů. V souvislosti s nedodržováním předepsané rychlosti zjistili policisté 540 pochybení. Ve 440 případech nebyli řidiči nebo jejich spolujezdci připoutáni bezpečnostním pásem a 35 dětí bylo přepravováno bez řádného použití zádržného systému. Pozornosti neunikla ale ani protiprávní jednání chodců (19 dopravních přestupků) a cyklistů (27 dopravních přestupků). Pod vlivem alkoholu bylo v rámci této akce odhaleno 248 řidičů. Dalších 25 osob řídilo pod vlivem jiné návykové látky.

V průběhu akce odhalili strážci zákona také 50 pachatelů trestných činů a vypátrali 13 hledaných nebo pohřešovaných osob a 3 odcizená vozidla.
 
S akcí vyhlášenou v rámci TISPOL se účastníci silničního provozu nesetkali naposledy. Do konce roku je jich naplánováno ještě pět.
 
 
kpt. Mgr. Veronika Hodačová
13. 6. 2011

 

vytisknout  e-mailem