Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Alkohol ani za řídítka kola nepatří

ÚSTÍ NAD LABEM - Opilí cyklisté riskují primárně svůj život, ale stylem své jízdy případně životy i všech ostatních účastníků silničního provozu. 


Ústečtí dopravní policisté odpoledne řešili dopravní nehodu cyklisty. Policejní hlídka z obvodního oddělení v Krupce vykonávala hlídkou činnost v okolí obce Roudníky. Ve chvíli, kdy jela po silnici vedoucí k jezeru Milada, tak uviděla na silnici zraněného muže s kolem. Zastavila a k muži se rozběhla. Muž ležel na zemi a velice těžce se s ním komunikovalo. Naštěstí, jak vzápětí zjistili, to nebylo z důvodu zranění, ale z důvodu alkoholu, který byl z muže silně cítit. Vzhledem k tomu, že byl cyklista dost odřený a mohl mít i další zranění, tak zavolali na místo záchrannou službu. Rovněž provedli dechovou zkoušku, která byla pozitivní s výsledkem 2,88 promile. V současné době policisté případ řeší v rámci přestupkového řízení a věc postoupí správnímu orgánu. Cyklistovi hrozí finanční postih v rozmezí od 7 do 25 tisíc korun.

Přestupek i trestný čin  

Potřebné informace najdeme v zákoně č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích a o změně jiných právních předpisů. Zákon říká, že cyklista je řidič nemotorového vozidla a jako takovému vznikají povinnosti účastníka silničního provozu.

Obzvláště v letních měsících při teplém dnu a velké námaze je třeba dodržovat pitný režim, ale …. Pokud člověk ví, že ještě sedne na kolo, neměl by do výběru nápojů zahrnovat alkohol. Alkoholem ovlivněný organismus pomaleji reaguje na podněty. Díky tomu máme horší reakce a odhad vzdálenosti. Při vyšších dávkách dochází k poruše rovnováhy a soustředění.  V tomto případě cyklista může svým stylem jízdy způsobit i smrtelnou dopravní nehodu.   

Sankce a tresty

Jak již bylo řečeno, cyklista nesmí požít alkohol nebo užít návykovou látku během jízdy nebo bezprostředně před ní anebo v době kdy mohl být pod jejím vlivem. V rámci bezpečnosti silničního provozu svou pozornost zaměřujeme i na cyklisty. Každý účastník na pozemních komunikacích je povinen se na výzvu příslušníka Policie ČR podrobit dechové zkoušce. V případě pozitivního zjištění může být následně vyzván i k lékařskému vyšetření. Za odmítnutí dechové zkoušky nebo lékařského vyšetření může být správním orgánem uložena pokuta až do výše 75 000,- korun.

Cyklista pod vlivem alkoholu jednoznačně vykonává činnost, při níž by mohl ohrozit život či zdraví lidí nebo poškodit majetek, čímž se dopouští buď přestupku, nebo trestného činu. Za přestupek mu může být uložena pokuta až do výše 25.000,- korun.

Může nastat i situace, kdy bude cyklista natolik opilý, že ohrozí život či zdraví osob nebo způsobí značnou škodu na majetku. V tomto případě mohou policisté po zvážení všech okolností nezodpovědné jednání cyklisty kvalifikovat jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky.

Ústí nad Labem 9. srpna 2024
por. Mgr. Veronika Hyšplerová
mluvčí policie Ústeckého kraje
 

vytisknout  e-mailem