Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Alkohol dětem může ublížit

Policisté vyrazili na kontrolu restauračních zařízení.  

Zlínsko – Rozsáhlou kontrolu parků, restauračních zařízení i diskoték mají za sebou zlínští policisté. Čtyřicet z nich v noci z pátku na sobotu vyrazilo na preventivní akci, při které se kontrolovalo zejména dodržování zákazu podávání alkoholických nápojů lidem pod osmnáct let. Tentokrát jsme nejvíc hříšníků našli na jedné frekventované zlínské diskotéce, kde se alkohol dostal až k patnáctiletým dětem.
Restaurace jsme obcházeli na základě informací zjištěných komisaři služby kriminální policie a vyšetřování, kteří monitorovali situaci v jednotlivých zařízeních ještě před příjezdem pořádkové policie. V jedenácti podnicích jsme nakonec našli 17 opilých lidí ve věku od patnácti do sedmnácti let. Nejvíce promile nadýchali dva chlapci ze Zlínska, kteří se potulovali před diskotékou. Jeden nadýchal 1.75 a druhý dokonce 2 promile alkoholu. Vodku jim prý bez problémů prodali v jednom supermarketu. Tyto dva chlapce a další tři dívky policisté doprovodili domů a předali rodičům.
Některá děvčata tvrdila, že jim alkohol koupil neznámý muž. Dívky by si měly uvědomit, že od cizího člověka je přijetí alkoholu veliký risk. Může ji prostřednictvím pití omámit a pak ji zneužít.
Akce se účastnili také policisté cizinecké policie, kteří s sebou měly služebního psa specielně vycvičeného na vyhledávání drog. V jedné restauraci pes označil místo případného nálezu drog, jejich přítomnost se ale nakonec nepotvrdila.
Asi čtyřicet dětí bylo v noci v parku v centru Zlína pod zámkem. Co vůbec dělaly po půlnoci venku, bude ve většině případů prověřovat oddělení sociální právní ochrany dětí zlínského magistrátu, kterému předáme potřebné podklady. Smutným faktem je, že na dvě podnapilá děvčata, která jsme vezli domů, čekaly stejně opilé matky. Jednu z nich jsme dokonce našli v hospodě.
Za podání či prodání alkoholu mladistvým jsme rozdali několik pětisetkorunových pokut. Jména hříšníků zůstávají v našich evidencích a pokud by i nadále opíjeli mladé lidi, bude postih daleko přísnější.

 
1. 11. 2008, por. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem