Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Alkohol i špatný technický stav jízdních kol

KRAJ – V rámci dopravně bezpečnostní akce jsme se zaměřili také na cyklisty. 

V pondělí 24. července proběhla v celém Libereckém kraji dopravně bezpečnostní akce zaměřená především cyklisty.
Prázdninové měsíce, období dovolených a především pak prosluněné dny vybízejí cyklisty k toulkám po kraji. Mezi těmi svědomitými nadšenci pro jednu jízdní stopu se však objevují také ti, kteří si nikterak nelámou hlavu například s technickým stavem svého jízdního kola či dokonce usedají za řídítka pod vlivem alkoholu. A právě na tento druh byla zaměřena pondělní krajská dopravně bezpečnostní akce.
V průběhu téměř celého dne jsme do akce na kontrolu správného chování cyklistů při pohybu na pozemních komunikacích nasadili více jak čtyři desítky dopravních a pořádkových policistů. Ti kontrolovali také zákaz jízdy cyklistů po chodnících, jejich případné ovlivnění alkoholem nebo jinými návykovými látkami, ale také kontrolu technického stavu jejich jízdních kol. Kontrolám však neunikli ani řidiči motorových vozidel, u kterých policisté kontrolovali zejména to, jak dodržují pravidla pro boční odstup  a povinnosti spojené s dáváním znamení o změně směru jízdy při předjíždění cyklistů. V rámci kontrol policisté pátrali také po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech.

V průběhu celé dopravně bezpečnostní akce policisté zkontrolovali 347 vozidel a cyklistů, přičemž odhalili 45 případů porušení zákonných norem. V drtivé většině případů byly uloženy hříšníkům blokové pokuty. 8 událostí pak bylo oznámeno správnímu orgánu k projednání.

A jak si vedli nejen cyklisté?
Například na Českolipsku usedli za řídítka 3 cyklisté posilnění alkoholem. Nejvyšší naměřená hodnota alkoholu v dechu jednoho z provinilců dosáhla až na 1,5 promile. Na Jablonecku pak usedl na jízdní kolo cyklista s 0,6 promile alkoholu v dechu. Zdatně mu sekundoval řidič osobního vozu, který řídil s 0,7 promile alkoholu.
Celkově policisté zaznamenali 23 porušení pravidel v silničním provozu u cyklistů. 19 z nich bylo vyřešeno blokovou pokutou a zbylé 4 případy skončily oznámení správnímu orgánu.
Pod vlivem alkoholu tak bylo v celém kraji zjištěno celkem 5 řidičů. Nevyhovující stav, ať již jízdního kola nebo vozidla, byl zjištěn v 9 případech. Dva řidiči motorových vozidel usedli za volant bez řidičského oprávnění. Policistům se také podařilo vypátrat jednu osobu, na kterou byl vydán předběžný souhlas se zadržením.

Chovejte se ohleduplně, buďte obezřetní a hlavně dodržujte pravidla pro provoz na pozemních komunikacích. Vždyť ten nejlepší pocit z výletu, ať autem nebo na kole, je vždy ten, který si vychutnáte po bezpečném návratu domů.

25. července 2023
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem