Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Alkohol mu koupil otec

VSETÍNSKO: V noci na sobotu proběhla v okrese Vsetín akce zaměřená na podávání alkoholu mládeži.  

Během noci jsme zkontrolovali několik desítek barů, diskoték, restauračních zařízení, ale i venkovních zahrádek u restaurací a další místa, jako zastávky, lavičky, kde popíjela během teplé letní noci mládež. Celkem jsme zkontrolovali stovku mladých lidí. Zajímalo nás hlavně, kdo mladistvým alkohol prodal či podal, protože to zakazuje zákon o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákem alkoholem a návykovými látkami.
 
V průběhu noční akce, do které se zapojili jak pořádkoví policisté, tak i psovodi, jsme zjistili u osmi mladistvých požití alkoholu. Nejvyšší hladinu alkoholu v dechu jsme naměřili kolem jedné hodiny v noci sedmnáctiletému chlapci ve Vsetíně na Horním náměstí – 1,77 promile. Zarážející zjištění bylo na diskotéce u jezera Balaton v Novém Hrozenkově, kde šestnáctiletý chlapec nadýchal 0,77 promile. Hoch z Liberce byl na diskotéce s rodiči a ti, konkrétně otec, chlapci koupil nějaké to pivo a vodku. Přestupek jedenačtyřicetiletého otce jsme oznámili do správního řízení, kde může dostat pokutu do tří tisíc korun. Další dvě dívky ve věku 16 a 17 byly přistiženy pod vlivem alkoholu ve Velkých Karlovicích, kde byla přes víkend pouť. Naměřili jsme jim 0,38 a 0,11 promile. Poměrně vysokou hladinu alkoholu v dechu jsme zjistili u 16leté dívky v Horní Bečvě – 1,10 promile. Všech osm přestupků ať už se známým pachatelem či neznámým oznámíme do správního řízení a navíc upozorníme příslušná oddělení sociální a právní ochrany dítěte.   
 
O skutečnosti, že mladiství lidé skutečně požívají alkohol a k neštěstí pak nemusí být daleko, svědčí i páteční dopravní nehoda, kdy 16letá opilá dívka řídila pod vlivem alkoholu a pak způsobila dopravní nehodu. Kolize se stala v pátek o půl desáté večer ve Vsetíně před restaurací Na Nové na Ohradě. Šestnáctiletá dívka z Hornolidečska tam vlivem opilosti narazila do zaparkovaného auta. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Dívce, která neměla za volantem co dělat, jsme naměřili 1,96 promile. Tuto dopravní nehodu policisté nadále vyšetřují.  
 
Kontroly zaměřené na podávání alkoholu mládeži budou i nadále pokračovat.  
 
 
 
5. srpna 2013,  por. Mgr. Lenka Javorková
 

vytisknout  e-mailem