Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Alkohol nepatří za volant

MS kraj - na řidiče "pod vlivem" se zaměřili moravskoslezští polciisté 

Na řidiče pod vlivem alkoholických nápojů nebo návykových látek se v rámci dopravně bezpečnostní akce, uskutečněné minulý týden, zaměřili moravskoslezští policisté. Kromě dopravních policistů se akce zúčastnili také kolegové z obvodních oddělení jednotlivých územních odborů a Městského ředitelství policie Ostrava a odboru cizinecké policie krajského ředitelství. S hlídkami se mohli řidiči setkat od pondělí 9. do neděle 15. prosince.

Primární zaměření akce ale policistům nebránilo v tom, aby nekontrolovali také porušování ostatních ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. V jejich hledáčku bylo mimo jiné dodržování dovolené rychlosti jízdy v obci a také mimo obec, používání bezpečnostních pásů a zádržných systému při přepravě dětí, telefonování za jízdy, technický stav vozidel anebo skutečnost, zda řidiči mají u sebe doklady potřebné pro řízení motorových vozidel.

Během trvání akce policisté na vytipovaných stanovištích zkontrolovali 3 431 vozidel. Testům zjišťujícím přítomnost alkoholu nebo návykových látek se podrobilo celkem 3 269 řidičů. Po požití omamných látek sedlo za volant 9 osob, dalších 32 po požití alkoholu. Kromě postihu v podobě blokové pokuty, správního řízení případně trestního řízení (se čtyřmi řidiči, kteří nadýchali nad 1 promili alkoholu policisté zahájili trestní řízení pro podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky), policisté zadrželi 27 řidičských průkazů (19 v souvislosti se zjištěným alkoholem a 8 v souvislosti se zjištěním drog).

Dalšího závažného pochybení, kterého se řidiči dopustili, bylo nepoužití bezpečnostních pásů a zádržných systémů. Přesto, že jsou jedním z důležitých prvků pasívní bezpečnosti vozidel, během akce policisté zjistili 14 osob, kteří během jízdy nebyly připoutány a dvě děti nebyly převáženy v autosedačce. Pro varování bych uvedla ještě některá další závažná porušení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Nevyhovující technický stav policisté zjistili u 63 vozidel, 20 řidičů překročilo povolenou rychlost, 6 osob řídilo bez příslušného řidičského oprávnění a 7 jelo bez řidičského průkazu.

Celkové výsledky akce

Včetně výše uvedených porušení zákona policisté zjistili celkem 9 trestných činů, přičemž 4 z nich, jak již bylo uvedeno, v souvislosti s alkoholem za volantem. Dále zjistili 220 přestupků, z nichž 168 vyřešili na místě uložením blokových pokut a 52 oznámili odborům dopravy příslušných úřadů. Celková výše uložených pokut se vyšplhala na částku 69 900,- Kč. Za zmínku stojí také jedna vypátraná celostátně hledaná osoba.

 

Závěrem

Na první pohled by se mohlo zdát, že z celkového počtu řidičů kontrolovaných na přítomnost alkoholu nebo návykových látek, byl pozitivní výsledek zjištěn pouze u malého množství z nich (cca 1,25%). Policisté by ale uvítali, kdyby se při svých kontrolách s takovými řidiči nesetkali vůbec. Už malé množství alkoholu negativně ovlivňuje pozornost a vnímání. Navíc v současném provozu, který sebou přináší nesčetné kolizní situace, je opravdu nutné, aby řidiči byli plně soustředěni. Policisté proto obdobnými kontrolami dávají řidičům jasně najevo, že alkohol opravdu za volant nepatří.

.

por. Mgr. Daniela Vlčková
16.12.2013
 

vytisknout  e-mailem