Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Alkohol u žen je zrádnější

MOST - Doba odbourání alkoholu z krve u žen je delší než u mužů; Tváří v tvář zloději a další 

Mařila rozhodnutí soudu
Až do roku 2012 má okresním soudem vydaný zákaz řízení všech motorových vozidel 40letý muž z České Lípy. Toho přistihla mostecká policie poblíž obce Vtelno při řízení osobního vozidla tovární značky Ford. Šetřením na místě policisté zjistili, že řidič by za volantem svému vozu neměl být a další jízdu mu zakázali. Ve zkráceném řízení mu pak sdělili podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Alkohol je nebezpečný za volantem
Řidička ve věku 24 let byla v obci Meziboří na Litvínovsku kontrolována ve večerních hodinách při řízení svého motorového vozidla. Motoristka policistům nepředložila řidičský průkaz, protože ho vůbec nevlastní. Policisté u ní provedli opakovaně dechové zkoušky na alkohol, které byly ve všech případech pozitivní a vykazovaly hodnotu vyšší jak jedno promile. Po poučení se podezřelá podrobila lékařskému vyšetření a odběru krve. Policisté obvodního oddělení ženě včera sdělili podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Ta uvedla do výpovědi, že vypila několik piv.
Odborníci uvádí, že ženám oproti mužům trvá daleko déle, než jim z krve zmizí alkohol. Například při konzumaci 1 litru desetistupňového piva muž potřebuje 4,5 hodiny, zatímco u ženy odbourání alkoholu z krve trvá 7,20 hod. Stejnou dobu potřebují osoby i při vypití 1 dcl 40% alkoholu. Doba odbourávání alkoholu je vždy ovlivněna aktuálním zdravotním stavem a také hmotností člověka. Schopnost řídit motorové vozidlo je zhoršena i při kocovině, kdy alkohol z krve vymizel.  
Alkohol za volant nepatří. Přesto někteří řidiči pod vlivem návykové látky řídí bez obav. Přitom řízení pod vlivem alkoholu patří mezi nejčastější příčiny, které vedou k dopravním nehodám, často s velmi závažnými důsledky. Jenom v roce 2009 zavinili řidiči motorových vozidel pod vlivem alkoholu celkem 742 dopravních nehod, při kterých bylo v rámci Severočeského kraje 21 osob usmrceno. V Mostě policisté zjistili alkohol u 30 viníků dopravních nehod. Naštěstí při nich nikdo o život nepřišel. Mostečtí policisté provádí dechové kontroly v rámci běžného výkonu služby. Kromě toho policisté plánují i dopravně bezpečnostní akce. Těch by v měsíci červnu mělo být sedm. Řidiči motorových vozidel jsou povinni podrobit se na výzvu policisty dechové zkoušce. V případě pozitivního výsledku i lékařskému vyšetření a odběru krve nebo moči. Stejně tak jsou povinni podrobit se vyšetření, zda nejsou pod vlivem návykové látky. Odmítnutí této povinnosti je považováno při výměru sankce za přitěžující okolnost.  

Postižený muž přišel o invalidní vozík
Nepříjemné zjištění čekalo koncem května staršího muže. Ten nemůže chodit a používá invalidní vozík, který měl uložený v kočárkárně obytného domu v centru města Mostu. Když chtěl jít ven s příbuznými, tak zjistil, že místo v kočárkárně je prázdné. Lapka, který se do kočárkárny vloupal, nechal na zemi jen látkový podsedák. Poškozenému muži způsobil škodu ve výši deseti tisíc korun.

Lapka si odnesl pití i kouření
Do jedné mostecké restaurace zavítal nezvaný host. Přišel v noční době po uzavírací hodině. A protože bylo všude zamčeno, rozbil okno. Uvnitř objektu pak odcizil peněžní hotovost, lahve tvrdého alkoholu, krabičky s doutníky a také slané brambůrky. Poškozený majitel vyčíslil škodu na částku 28 tisíc korun. Případ krádeže vyšetřuje mostecká policie.

Alarm ho prozradil
Podezření z pokusu přečinu krádeže ve zkráceném přípravném řízení sdělili mostečtí policisté 20letému muži z Teplicka. Ten přijel do Mostu krást. Vybral si k tomu budovu mosteckého magistrátu. Násilím vnikl do skladového prostoru, kde chtěl odcizit věci, které by mohl zpeněžit. Nepočítal však zřejmě s elektronickým zabezpečením, které na cizího vetřelce upozornilo strážníky. Ti lapku zadrželi při odchodu a předali Policii ČR. Muž způsobil škodu ve výši 1 500 korun.

Ústečanka jezdila krást do Mostu
Krádeže v prodejnách si oblíbila 35letá žena z Ústí nad Labem. Ta měla v sedmi případech odcizovat různé zboží. Kradla hlavně v Mostě, jednou zajela i do Chomutova a Litvínova. Brala šampony, zubní pasty, parfémy, krémy i oděvy. Celkem v její tašce skončilo zboží v hodnotě 9 300 korun. V některých případech byla zadržena, jindy se jí podařilo s lupem odejít. Lup pak prodala neznámým osobám. Policisté mosteckého obvodního oddělení jí sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání přečinu krádeže.

Může vyrazit na hory
Pořádně tučný lup si odnesl z jedné sklepní kóje obytného domu v Litvínově zatím neznámý zloděj. Ten se do ní vloupal o víkendu. Uvnitř nalezl několik párů sjezdových i běžkařských lyží, hůlek i bot. Aby toho neměl málo, přibral i motorovou a elektrickou pilu a navrch přidal i několikery dámské kozačky. Souhrnem odnesl věci v celkové hodnotě 80 tisíc korun. Případem krádeže se zabývá litvínovská policie.

Zloděje překvapili při vloupání
Hamerští policisté pátrají po neznámém lapkovi, který se v pondělí krátce po poledni pokusil vloupat do rodinného domku v jedné obci na Litvínovsku. Zloděj do domu přišel v době, kdy nebyl nikdo doma. K vniknutí použil násilí. Nepočítal však s tím, že majitelé se domů vrátí tak brzy, a že ho překvapí. Vzal nohy na ramena a na místě nechal jen nářadí, kterým se do domu vloupal. Poškozený majitel vyčíslil škodu na částku 4 000 korun.

V Mostě 8. června 2010


 

vytisknout  e-mailem