Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Alkohol váš automobil neřídí

Jihočeský kraj – Podnapilí řidiči představují smrtelné nebezpečí. 

Jihočeští policisté při silničních kontrolách téměř každý den odhalí řidiče, který před jízdou požil alkoholický nápoj. Alkoholový tester Dräger, který policisté používají na zjištění alkoholu v dechu řidiče, vykazuje přesné hodnoty a výsledky z něj získané slouží u soudu jako případný důkazní prostředek. V poslední době se vyskytlo větší množství případů, kdy řidiči nadýchali více než tři promile alkoholu. To už je hodnota, která představuje obrovské riziko nejen pro řidiče samotného, ale i pro ostatní účastníky silničního provozu, kteří mohou skončit jako nevinné oběti nezodpovědného řidiče.  
 
Podle statistik došlo od počátku roku v Jihočeském kraji k 2 652 dopravním nehodám. Nejčastější příčinou se ukázal nesprávný způsob jízdy řidiče a to celkem v 1 322 případech. Dalšími důvody jsou nepřiměřená rychlost, nedání předností v jízdě a samozřejmě také jízda pod vlivem alkoholu. Ta byla příčinou nehody celkem 275 krát. Jihočeský kraj se tak v tomto směru umístil na šestém místě mezi ostatními kraji v rámci celé České republiky.
 
Řidiči, kteří před jízdou požijí alkoholický nápoj, by si měli uvědomit, že se zásadním způsobem zpomalují jejích reflexy a nedokážou včas zareagovat na nenadálou situaci v silničním provozu. Pokud způsobí dopravní nehodu, následky bývají tragické, od smrtelných zranění přes těžká zranění až po poničené automobily. Koncem října tohoto roku došlo k dopravní nehodě u obce Ševětín u Českých Budějovic. Řidič automobilu značky Škoda nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu vozovky a vjel do protisměru, kde právě projížděl jiný automobil. Při srážce nebyl naštěstí nikdo zraněn.  Na poškozených automobilech však vznikla škoda přesahující částku 300 000 korun. Policisté následně zjistili, že viník nehody před jízdou požil alkohol, nadýchal totiž přes 1,2 promile. Častým argumentem řidičů bývá, že alkohol nepožili před jízdou, ale už například den před tím. Podle níže uvedené tabulky si můžete orientačně zjistit, po jaké době od požití alkoholu, můžete sednout za volant, aniž byste nadýchali.
 
Blíží se období vánočních večírků a silvestrovských oslav, při kterých lidé ve velké míře konzumují alkoholické nápoje. Nevěřte tomu, že s vámi alkohol nic neudělá a že zvládnete dojet do svého bydliště, byť je vzdáleno několik set metrů či kilometrů. Alkohol totiž působí negativně úplně na každého člověka a vždy musíte mít na mysli, že svou nezodpovědností můžete sobě či jinému člověku ublížit či ho usmrtit. Pokud se vám stane, že si dáte pár skleniček a auto budete mít zaparkované před restaurací, radši ho tam nechte stát a vraťte se pro něj druhý den. Případně využijte služby firmy nabízející ne jen odvoz váš, ale i vašeho vozu. Jedna chyba by totiž mohla zničit celý váš život.
 
  
Působení alkoholu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

por. Ing. Štěpánka Valentová, pisjc@mvcr.cz

25. listopadu 2010

 

vytisknout  e-mailem