Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Alkohol, volant či řídítka není ten správně namíchaný drink

OLOMOUCKÝ KRAJ - Policisté napříč krajem kontrolovali u řidičů dodržování zákazu požívání alkoholu a jiných návykových látek. 

Od silniční kontroly policistů lze odjet i s úsměvem na rtech. Tuto skutečnost zjistili řidiči na Olomoucku, ovšem jen tehdy, pokud nebyli ovlivněni alkoholem či jinými návykovými látkami.

Není třeba dlouze připomínat, že v České republice stále platí nulová tolerance alkoholu nejen u řidičů motorových vozidel, ale stejně tak i u cyklistů. Vždy se však najdou tací, kteří tento zákaz ignorují a neváhají usednout za volant či na bicykl posilněni alkoholem. Riskují tím nejen nepříjemnosti v případě policejní kontroly, ale především vyšší pravděpodobnost vzniku dopravní nehody a s tím související zranění mnohdy s tragickými následky.

Užívání alkoholu všeobecně snižuje schopnost vnímání a zpomaluje reakce. Řízení pod vlivem alkoholu či návykových látek potlačuje správný úsudek a přispívá k agresivnější jízdě. Jestliže za takových okolností usedne řidič za volant vozidla nebo nasedne za řídítka jízdního kola, může se stát nebezpečným nejen sobě samotnému, ale také dalším účastníkům silničního provozu.  Typickým scénářem je, že řidič vyjede s vozidlem mimo komunikaci či vjede do protisměru. Jízdou pod  vlivem návykových látek se také vystavuje trestnímu postihu, tak jak je stanoveno zákonem. Lidé, kteří řídí pod vlivem alkoholu či drog jsou jednoznačnými piráty silnic a nemají tu co dělat. Neméně důležité je nepodceňovat ani zbytkový alkohol.

Od začátku letošního roku do konce června řešili policisté v Olomouckém kraji celkem 2601 dopravních nehod s účastí řidiče motorového vozidla. Při šetření těchto nehod zjistili u 104 řidičů předchozí ovlivnění alkoholem či jinou návykovou látkou. Za stejné období v loňském roce evidujeme 2646 stejných dopravních nehod a 101 řidičů ovlivněných alkoholem nebo jinou návykovou látkou.

Dopravní nehody se nevyhýbají ani cyklistům. K takovým nehodám policisté v kraji vyjížděli letos ve stejném období celkem 110x, 41 cyklistů, kteří měli účast na dopravní nehodě, bylo pod vlivem alkoholu. Ve stejném období v roce loňském registrujeme 105 dopravních nehod s účastí cyklisty, přičemž 31 jich usedlo na bicykl posilněných alkoholem.  

Speciální dopravně bezpečnostní akce se zaměřením na dodržování zákazu požívání alkoholu a jiných návykových látek ve smyslu příslušných ustanovení zákona proběhla na území našeho kraje také v úterý 1. srpna 2023. Během kontrol policisté narazili na 4 řidiče, kteří za volant usedli pod vlivem alkoholu.

Alkoholu za volantem budeme zvýšenou pozornost při silničních kontrolách věnovat i nadále.

Nebuďte i vy piráty silnic, neohrožujte tím svůj život ani životy dalších účastníků silničního provozu a za volant nebo řídítka usedejte pouze s „nulou“.

por. Mgr. Lenka Vanková
2. srpna 2023

Odkazy do noveho okna

1 DBA Alkohol

1 DBA Alkohol 

Detailní náhled

2 DBA Alkohol_1

2 DBA Alkohol_1 

Detailní náhled

3 DBA Alkohol_2

3 DBA Alkohol_2 

Detailní náhled

4 DBA Alkohol_3

4 DBA Alkohol_3 

Detailní náhled

5 DBA Alkohol_4

5 DBA Alkohol_4 

Detailní náhled

6 DBA Alkohol_5

6 DBA Alkohol_5 

Detailní náhled

7 DBA Alkohol_6

7 DBA Alkohol_6 

Detailní náhled

8 DBA Alkohol_7

8 DBA Alkohol_7 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem