Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Alkohol za volant nepatří!

PLZEŇ - Plzeňští policisté dnes a denně přistihnou několik řidičů, kteří auto řídí pod vlivem alkoholu. Připomínáme nulovou toleranci návykových látek za volantem motorových prostředků.  

   Protože i přes veškerou prevenci hlásanou Policií České republiky a všemi médii řeší policisté každý den nové a nové případy řízení motorových i nemotorových prostředků pod vlivem alkoholu, připomeňme si základní pravidla upravující chování řidičů v silničním provozu.   Především je třeba zmínit nulovou toleranci alkoholu v krvi řidiče ať už se jedná o řidiče morového vozidla nebo řidiče nemotorového prostředku, tedy jízdního kola.. To znamená, že podle naší platné legislativy nejen řidič, ale i cyklista nesmí vozidlo řídit bezprostředně po požití alkoholického nápoje a současně nesmí řídit v době, kdy by ještě mohli být pod jeho vlivem. Cyklista, který na kole jede ovlivněn alkoholem, se vždy dopouští protiprávního jednání. To samé platí v případě řízení pod vlivem omamných a psychotropních látek a jedů.

     Bude-li řidič motorového vozidla přistižen, jak řídí auto pod vlivem alkoholu, bude mu udělena pokuta ve výši 2 500 až 20 000 korun a současně získá sedm tak zvaných trestných bodů  bodového systému. Každý řidič je povinen podrobit se na základě výzvy policistů orientační dechové zkoušce ke zjištění alkoholu v krvi a posléze v případě potřeby i lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve a moči. V případě, že se tomuto úkonu odmítne podrobit, vystavuje se pokutě ve výši 25 000 až 50 000 korun za současného uložení zákazu řízení všech motorových vozidel a udělení sedmi bodů v bodovém systému.
     Bude-li cyklista stejně jako řidič přistižen, jak řídí pod vlivem alkoholu, bude mu udělena pokuta ve výši 2 500 až 20 000 korun. Jedinou výjimkou je skutečnost, že zatímco řidič motorového vozidla přijde o své řidičské oprávnění a navíc získá sedm tzv. trestných bodů, cyklistovi bude uložena pouze pokuta.
       
     Mnohem závažnější než následky běžných silničních kontrol, které pro řidiče – opilce znamenají výše uvedené sankce, bývají následky dopravních nehod, jejichž viníkem je právě řidič pod vlivem alkoholu. V České republice je řízení pod vlivem alkoholu jednou z častých příčin závažných dopravních nehod v silničním provozu.
  
     Přestože nás některé situaci přímo vybízejí ke konzumaci alkoholu, je třeba mít na paměti několik základních zásad bezpečného chování, které nám pomohou vyvarovat se nepříjemným situacím a mnohdy i doživotním následkům. Vždy je třeba užívat života tak, abychom ani druhý den neměli čeho litovat.
 
  1. Mějte na paměti, že ALKOHOL ZA VOLANT NEPATŘÍ a to ani v titěrné míře. Než před jízdou jedno vypité pivo, zvolte raději nealkoholickou alternativu tohoto moku. Chuťový požitek bude téměř stejný, následky žádné. Výbornou náhražkou jsou i jiné bezalkoholické nápoje nebo exotické koktejly.
  2. Pokud víte, že se z místa oslavy, večírku nebo z pohostinství budete muset dopravit autem, raději vytvořte skupinku přátel, ve které zůstane vždy jeden, který alkohol nepožije a spolehlivě Vás rozveze domů. Pokud se nikdo nechce „obětovat“, využijte noční spoje městské nebo meziměstské hromadné dopravy nebo si objednejte taxi.
  3. Za volant vozu neusedejte ani druhý den po oslavě, vypili-li jste větší množství alkoholu. Ačkoli se budete cítit neovlivněni alkoholem a naprosto schopni bezpečně řídit, myslete na tak zvaný zbytkový alkohol. Navíc ve stavu tak zvané kocoviny, kdy alkohol z krve již vymizel, je schopnost řízení značně zhoršená. Vhodné je pořídit si spolehlivý detektor alkoholu v dechu.  Doba potřebná k odbourávání alkoholu z krve je vždy individuální a závislá na mnoha faktorech jako tělesné hmotnosti, případném užívání léčiv, věku a pohlaví.       
   
     Budete-li se řídit těmito jednoduchými pravidly, budete oceněni za svůj nesobecký a ohleduplný přístup k sobě samému i okolí, ale především významně posílíte bezpečí na silnicích a snížíte riziko dopravních kolizí s fatálními následky.
 
 
por. Ing. Hana Štefflová
19. února 2016

 

vytisknout  e-mailem