Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Alkohol za volant nepatří

BENEŠOVSKO - kontroly zaměřené na alkohol a jiné návykové látky jsou denním chlebem policistů. Nyní to však bylo s preventivním podtextem. 

Preventivní akce probíhala v „rajónu“ obvodního oddělení policie Vlašim ve spolupráci s krajským koordinátorem BESIPu, zástupci městské policie Vlašim, a hlavně s koordinátorkou a metodičkou prevence města Vlašim. Policisté celého územního odboru Benešov se pravidelně zaměřují na všechny účastníky silničního provozu, a to nejen řidiče ale v letním období i na cyklisty. Tento týden se primárně zaměřili na kontrolu, zda své miláčky neřídí pod vlivem alkoholu nebo jiné zakázané návykové látky.

Každý řidič, který byl hlídkou na místě zastaven, musel předložit všechny potřebné doklady k řízení motorového vozidla. Nicméně hlavním důvodem těchto kontrol bylo, zda řidiči před jízdou, nebo během jízdy takzvaně „nepožili“. Když policisté nezjistili žádné porušení zákona, tak řidiče čekala zajímavá odměna. V rámci republikové preventivní kampaně “ŘÍDÍM, PIJU NEALKO“ je odměnou za příkladné chování plechovka nealkoholického piva.

Důvodem takovýchto akcí, je hlavně upozornění účastníkům silničního provozu, co vše může způsobit taková bezohledná jízda a jaké důsledky mohou nastat při pozitivním testu.

Co hrozí v případě pozitivního testu?!

  • Řízení pod vlivem alkoholu (do 0,3 promile) - do 0,3 promile jde o přestupek, pokuta 2.500 – 20.000 Kč, 0 bodů, zákaz řízení na 6 měsíců až jeden rok​
  • Řízení pod vlivem alkoholu (nad 0,3 promile) - 0,3-1 promile – (pravděpodobně) přestupek, pokuta do 2.500 – 20.000 Kč, 7 trestných bodů v rámci bodového systému, zákaz řízení na 6 měsíců až rok
  • ​Ohrožení pod vlivem návykové látky (nad 1,0 promile) - více než 1 promile – trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, podmíněný či nepodmíněný trest až 1 rok vězení (3 roky vězení způsobí-li jinému ublížení na zdraví nebo větší škodu na cizím majetku nebo jiný závažný následek), 7 trestných bodů, 25.000 – 50.000 Kč pokuta, zákaz řízení na 1-2 roky.

Odmítnutí dechové zkoušky – odmítnutí dechové zkoušky – 7 trestných bodů, 25.000-50.000 Kč, zákaz řízení na 1-2 roky.

Jen v průběhu tohoto roku se v rajónu územního odboru Benešov řešilo 15 dopravních nehod kde figuroval alkohol. Bohužel v jednom případě šlo i o cyklistu, který nadýchal v dopoledních hodinách přes 2 promile alkoholu v dechu. Dále se zaznamenalo 17 přestupků a 18 trestných činů spojených s alkoholem nebo jinou návykovou látkou.

Policisté ale neopomíjí ani dohled nad dodržováním ostatních pravidel silničního provozu. Nicméně se policie snaží na řidiče působit hlavně preventivně, aby vůbec k žádnému porušení pravidel nedocházelo.

nprap. Jaroslav Bican
P ČR Benešov
3. srpna 2023

Odkazy do noveho okna

1 Řídím piju nealko

1 Řídím piju nealko 

Detailní náhled

2 Řídím piju nealko

2 Řídím piju nealko 

Detailní náhled

3 Řídím piju nealko

3 Řídím piju nealko 

Detailní náhled

4 Řídím piju nealko

4 Řídím piju nealko 

Detailní náhled

5 Řídím piju nealko

5 Řídím piju nealko 

Detailní náhled

6 Řídím piju nealko

6 Řídím piju nealko 

Detailní náhled

7 Řídím piju nealko

7 Řídím piju nealko 

Detailní náhled

8 Řídím piju nealko

8 Řídím piju nealko 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem