Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Alkohol za volantem

ČESKOLIPSKO – V ranních hodinách řídil v centru města se zhasnutými světly a pod vlivem alkoholu. 

V pondělí 19. února v jednu hodinu ráno se před policejní hlídkou zaskvěl 52letý řidič. Policisté, strážící klidný spánek obyvatel České Lípy, spatřili na hlavní komunikaci jedoucí osobní vůz s nerozsvícenými světly. Město má osvětleny všechny hlavní tahy pouličními lampami, takže se dalo předpokládat, že řidič na cestu viděl, opomněl tedy jen osvětlení osobáku použít. A tak se rozhodli policisté Škodovku zastavit a řidiče na problém upozornit. Reakce muže za volantem byla vcelku ukázková. Jakmile za sebou spatřil policejní vůz dávající mu pokyny k zastavení, uposlechl výzev a bezprostředně na to zastavil. Policistům vydal doklady potřebné k řízení motorových vozidel, avšak jeho artikulace a odér linoucí se z vozu přesvědčil policisty o tom, že k nerozsvícení světel vozu nedošlo náhodou.

I přístroj na orientační dechové zkoušky na přítomnost alkoholu v dechu se dostal na řadu velmi záhy. Svým pískotem oznámil policistům snadné překonání hranice dvou promile. Na displeji se opakovaně zobrazovala hodnota přes 2,1 promile alkoholu v dechu. Na dotaz policistů, zda řidič před nebo během jízdy nějaký alkohol popil, řidič uvedl, že měl dvě pivka.

Muži zákona jej proto zadrželi a převezli na služebnu obvodního oddělení, odkud „hříšník“ putoval do policejní cely s možností přemítat nad tím, co že jej vedlo k tomu, aby usedl za volant pod vlivem alkoholu.

Následujícího dne mu policisté ve zkráceném přípravném trestním řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

 

2. února 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem