Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Amnestie zbraní končí

Nejmenší zbraň - 11 cm 

V rámci novelizace zákona O střelných zbraních a střelivu byla vyhlášena všeobecná amnestie zániku trestnosti pro trestný čin nedovoleného ozbrojování. Tato amnestie skončila posledním dnem července - 31.7.2009.
Výhodou amnestie byla možnost odevzdání zbraně, aniž by majitel musel doložit její původ.
Odevzdanou zbraň zaslali policisté na expertízu. Policisté zjišťovali, zda nebyl s dotyčnou zbraní spáchán trestný čin, zda není odcizená v České republice i v celém Schengenském prostoru, nebo zda není majetkem jiné osoby. Ten, kdo zbraň odevzdal, má možnost ji získat zpět za předpokladu, že vlastní zbrojní průkaz, nebo si může zažádat o jeho vystavení. Zbraň může také darovat tomu, kdo zbrojní průkaz má. Pokud je zbraň jako dekorativní věc, může být znehodnocena tak, aby byla nefunkční, případně se může majitel zbraně zříci ve prospěch státu.   
 
Od února letošního roku bylo na Karlovarsku odevzdáno 104 zbraní, 57 krátkých (pistole, revolvery) a 47 zbraní dlouhých (brokovnice a kulové zbraně). Mezi odevzdanými zbraněmi byly také dvě zakázané. Kulomet a samopal. Za raritu považují policisté odevzdanou střelnou zbraň, která má 11 cm (viz foto).
Nejvyšší nápor zvládli policisté tento - poslední týden. Na poslední chvíli přišlo odevzdat zbraň 18 lidí.
Amnestie přispěla ke snížení počtu nelegálně držených zbraní. Ve srovnání s minulými amnestiemi se o třetinu zvýšil počet těch, kteří využili příležitosti legalizace zbraně. Většina z nich bude žádat legalizaci a zažádají si o příslušné doklady.
Ten, kdo amnestie nevyužil, porušuje od 1. srpna letošního roku zákon, a vystavuje se trestnímu stíhání pro trestný čin nedovoleného ozbrojování.  
 
 

vytisknout  e-mailem