Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Amnestie zbraní na Náchodsku skončila

Lidé legalizovali své nálezy a černé sbírky 

V letošní amnestii, která na území republiky probíhala v době od 1.února do 31. července, občané přinesli na náchodská policejní oddělení 97 zbraní. V porovnání s poslední amnestií v roce 2003 se počet odevzdaných kusů navýšil téměř dvojnásobně - v roce 2003 lidé odevzdali 54 zbraní.

Lidé nosili všechny typy zbraní, krátké, dlouhé, vojenské, lovecké i sportovní. Převážná většina zbraní pocházela z období druhé světové války. Výjimkou nebyly ani lovecké zbraně z meziválečné a těsně poválečné doby. Kromě zbraní, které spadaly svým rokem výroby (1890 a výše) do podmínek zbraňové amnestie, lidé policistům nosili i historické kousky, vyrobené do roku 1890. Tam policisté vystupovali jen v roli odborných poradců. Tyto exempláře majitelům ponechali dále v držení, neboť za  vlastnictví takové zbraně žádný postih nehrozí.

puška Winchester model 1895Puška Winchester model 1895

Všechny zbraně, které lidé přinesli, policisté nejprve odeslali na balistické expertízy. Ani u jednoho exempláře zatím nebyla prokázána spojitost s pácháním trestné činnosti či přestupku.

Odevzdané zbraně si většina občanů chce ponechat. Vlastníci, kteří již mají zbrojní průkaz, žádají o vydání patřičných dokladů  – průkazu zbraně. Vlastníci zbraně, kteří nemají zbrojní průkaz, mohou využít i dalších možností, jak se zbraní naložit  - převést ji na jinou oprávněnou osobu, mající zbrojní průkaz nebo ji předat  podnikateli v oboru zbraní a střeliva k prodeji. Také mohou zažádat o zničení nebo znehodnocení zbraně anebo zažádat o vydání zbrojního průkazu a následně si sami zbraň zaregistrovat.  O vydání nového zbrojního průkazu si doposud zažádalo 17 občanů, z toho se již 16 stalo novými držiteli.

Zničení zbraně je krokem konečným, zbraň je sešrotována a navždy zmizí, znehodnocená zbraň může majiteli v budoucnu viset třeba v obývacím pokoji na stěně.

 Mezi zajímavé kousky, které občané v této amnestii na Náchodsku odevzdali, byla například carská ruská armádní puška americké výroby tzv. Winchestrovka, kterých bylo vyrobeno jen velmi omezené množství, nebo lovecká puška se závěrem Darne.

Hlavním důvodem uvedené amnestie bylo snížení počtu nelegálně držených zbraní mezi občany a s tím mnohdy spojené nebezpečí neodborné manipulace a zbytečných úrazů.
por. Bc. Eva Prachařová
4. 8. 2009

vytisknout  e-mailem