Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Amnestovaný chce zpátky za mříže

ČESKÁ LÍPA - Dělá pro to všechno. 

     Uprostřed minulého týdne navštívil služebnu Policie České republiky - Obvodního oddělení v Doksech 42 letý muž z Českolipska a obrátil se na policisty s neobvyklou prosbou. Chtěl zadržet a eskortovat do vězení.  Policisté ho důkladně vyslechli, aby zjistili, z jakých pohnutek přišel. Muž jim sdělil, že byl nedávno na základě prezidentské amnestie  propuštěn z věznice.  Na svobodě se mu ale vůbec nedaří. Rodina s ním nechce mít nic společného a z domova ho vykázala. Proto se po celé dny potuluje, kde se dá, a je už z toho unavený. Jako jediné řešení své situace vidí v návratu do věznice.  Policisté mu sice doporučili, aby svou novou příležitost "začít znovu" nepromarnil, jejich radu si ale k srdci evidentně nevzal.

     V neděli 13. ledna totiž dokská policejní hlídka přistihla stejného muže při pálení kabelů v obci Žďár. Ten se na místě velmi ochotně přiznal k tomu, že kabely odcizil u rekreační chalupy v obci Hlínoviště na Mladoboleslavsku. Škoda, kterou tu krádeží způsobil, činí 1 900 korun. Vzhledem k místní příslušnosti tak případ převzali tamní policisté,  a on byl ve zkráceném přípravném řízení ve středu 16. ledna  v této souvislosti odsouzen za přečiny porušování domovní svobody a maření výkonu úředního rozhodnutí k 300 hodinám obecně prospěšných prací. Maření výkonu úředního rozhodnutí se dopustil tím, že se zdržoval v okrese Mladá Boleslav i přesto, že má pobyt na tomto území soudem zakázaný pro svoji předchozí  majetkovou trestnou činnost.

     Protože prý byl rozsudkem mladoboleslavského soudu velmi zklamaný, vedly jeho kroky odtud rovnou na služebnu Obvodního oddělení policie v Doksech, kam dorazil v podnapilém stavu ve středu 16. ledna v podvečer. Přišel, aby policisty informoval o tom, že se prý v průběhu minulého týdne vloupal do rekreační chalupy ve Žďáru na Doksku, kam vnikl po rozbití okna. Zde pak měl zkonzumovat potraviny za zhruba 50 korun. Policisté jeho sdělení prověřili a zjistili, že mluví pravdu. Vzhledem k tomu, že je majitel dotčené chalupy z Prahy, případ nikdo nehlásil a poškozený se o něm dozvěděl až od policistů.

      Dvaačtyřicetiletému muži se tak tuto středu konečně vyplnilo jeho přání a on mohl strávit noc v policejní cele, kde ho policisté nechali vystřízlivět do té doby, než bude schopen ke svému činu souvisle vypovídat. Ve středu večer měl totiž v sobě  ještě 1,5 promile alkoholu. V průběhu včerejšího  dne mu pak policisté ve zkráceném přípravném řízení  sdělili podezření z přečinů krádeže a porušování domovní svobody a zadrželi ho do doby, než bude předveden před soudce. Okresní soud v České Lípě  rozhodne o jeho novém trestu v průběhu dneška nebo soboty.

    

por. Bc. Ivana Baláková
18. ledna 2013

 

 

vytisknout  e-mailem