Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Amorální recidivista

Orlová - kriminálka zadržela mladíka, který zneužil bezbrannosti seniora 

V minulých dnech policejní komisař zahájil trestní stíhání proti 22letému muži z Orlové. Obvinění obsahuje spáchání zvlášť závažného zločinu loupež, přečinu krádež, krádež vloupáním, porušování domovní svobody a přečinu poškozování cizí věci.

Oběť měl mladík jednu...vytipoval si 91letého starého muže, který bydlí na samotě. Od poloviny dubna, do domu starého pána zavítal nejméně v deseti případech, a bral co chtěl.

K prvnímu vloupání došlo někdy v noci na 13. dubna 2011. Pachatel vypáčil vstupní dveře a odcizil digitální fotoaparát. O pár dní později se do domu dostal přes sklepní okénko. S sebou odnesl mikrosystém a litinové tály. V červnu následovaly další "návštěvy". Pachatel vzal televizor, peníze a další věci. Škoda byla předběžně vyčíslena na bezmála na 73 000 Kč.

Při některých krádeží mladíkovi vůbec nevadilo, že starý pán je doma. Když šel na lup a starý pán byl doma, využíval svou fyzickou převehu. Srazil ho na zem nebo na postel, prohledával mu kapsy a neskončil dokud něco nenašel.

Vyšetřování bylo náročné. Operativní skupina pracovala se získanými informacemi a stopami. Nicméně kriminalisté museli mít stále na paměti, že oběti je 91 let. Mladý násilník využil věku a bezbrannosti poškozeného s úmyslem získat finanční prospěch. Nejméně ve třech případech i za užití násilí. Prověřování pokračuje nadále, prověřují se možnosti, že pachatel do domu starého pána nechodil sám a také se prověřují další obdobné neojasněné skutky.

Zadržený mladík byl v minulosti již šestkrát soudně trestán. V této kauze je vyšetřován vazebně, pachatel může být potrestán trestem odnětí svobody až na deset let.

por. Mgr. Zlatuše Viačková, komisař PIS Karviná

vytisknout  e-mailem