Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Cizinci nerespektovali platnost víza

V období od 21. do 27. 3. 2011 zajistili policisté 57 cizinců, kteří na našem území pobývali neoprávněně. 

   Situace na mezinárodních letištích

          Na mezinárodním letišti Praha - Ruzyně bylo v tomto období zjištěno 7 cizích státních příslušníků šesti národností, kteří se neoprávněně zdržovali na území České republiky. Ve všech případech se jedná o cizince, kteří pobývají na území našeho státu neoprávněně, většinou jako tranzitující cestující a kteří nevycestivali v době stanovené schengenským vízem.
     Z hlediska národnostního složení byli zjištěni 2 státní příslušníci Ruska a po jedné osobě Sýrie, Libanonu, Kazachstánu, Ukrajiny a Thajska.
 
Nelegální migrace u krajských ředitelství policie
 
     V uvedeném týdnu bylo zjištěno 50 cizinců, kteří se nacházeli v nelegálním postavení na území České republiky po překročení doby platnosti povoleného pobytu. Téměř polovinu zajištěných cizinců tvořili státní příslušníci Ukrajiny. Většině z těchto osob bylo v minulosti vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění, nevycestovaly a pohybovaly se po území následujících několik let do dalšího zadržení policejními orgány. V několika případech si podali žádost o poskytnutí mezinárodní ochrany, která nebyla udělena.
      Jeden z pěti nelegálně pobývajících Vietnamců se prokazoval povolením k pobytu jiné osoby, druhý vypověděl, že cestoval z Ukrajiny v úkrytu nákladního automobilu bez cestovního dokladu, jeden je zařazen v evidenci nežádoucích osob, další bez povolení k pobytu.
      Tři ze čtyř zjištěných občanů Slovenské republiky prochází evidencí nežádoucích osob, (jeden do roku 2020). Další Slovák se zákazem pobytu v ČR prokazoval svoji totožnost řidičským průkazem s jinou identitou.  
     Čínský státní příslušník se v Praze prokazoval celkovým padělkem občanského průkazu Slovenské republiky, žena kyrgyzstánské národnosti přicestovala do ČR v roce 2006 letecky a pobývá zde bez platného víza, dosud třikrát žádala v ČR o mezinárodní ochranu, která byla vždy zamítnuta.
     Dalším žadatelem o poskytnutí mezinárodní ochrany byl ukrajinský státní příslušník u kterého bylo lustracemi zjištěno, že je veden v evidenci nežádoucích osob do roku 2014. Zadržený litevský státní příslušník měl uložený zákaz pobytu na území na dobu neurčitou.
     Jeden občan Moldavska cestoval  mezinárodní autobusovou linkou z Polska do Rakouska a prokazoval se zrušeným vízem Polské republiky, druhý cestoval noční autobusovou linkou JORDAN bez povolení k pobytu. Občan Turecka se správním vyhoštěním v ČR, cestoval jako spolujezdec se svým krajanem ze SRN bez dokladů a oprávnění k pobytu.
     Oddělení dokumentace v Liberci šetří případ napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky, kdy občan ČR za slíbenou úplatu 40 000,- Kč uzavřel v Nigérii účelový sňatek se ženou nigerijské státní příslušnosti s cílem napomoci k neoprávněnému pobytu na území republiky.
 
Tabulka kraj 6.bmp

vytisknout  e-mailem