Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Neoprávněný pobyt

Celkem 85 cizinců v nelegálním postavení řešili policisté cizinecké policie v týdnu od 28. března do 3. dubna 2011.  

Situace na mezinárodních letištích
 
            Na mezinárodním letišti Praha - Ruzyně bylo v tomto období zjištěno 21 cizích státních příslušníků osmi národností, kteří se neoprávněně zdržovali na území České republiky.Ve všech případech se jedná o cizince, kteří pobývali na území našeho státu neoprávněně, většinou jako tranzitující cestující a kteří nevycestovali v době stanovené schengenským vízem.
            Z hlediska národnostního složení bylo zjištěno 8 státních příslušníků Ruska po 3 státních příslušnících z Egypta a Azerbajdžánu, dále pak po 2 příslušnících Ukrajiny a Arménie a po jedné osobě Turecka, Georgie, a Indonésie. 
 
 Nelegální migrace u krajských ředitelství policie
 
          V uvedeném týdnu bylo zjištěno 64 cizinců, kteří se nacházeli v nelegálním postavení na území České republiky, většinou po překročení doby platnosti povoleného pobytu. Téměř polovina zjištěných nelegálně pobývajících cizinců pochází z Ukrajiny. Většině z těchto osob bylo v minulosti vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění. Přes rozhodnutí nevycestovaly a pohybovaly se po území následujících několik let do dalšího zadržení policejními orgány.
          Jeden ze sedmi odhalených nelegálně pobývajících Vietnamců přicestoval začátkem ledna z Vietnamu letecky do Ruska na letiště v Moskvě, odkud po týdnu nelegálně přicestoval v noci do ČR bez cestovního dokladu a víza. Cestu převážně strávil se skupinou dalších cizinců v úkrytech nákladových prostorů nákladních vozidel a kamionů, nebo také některé úseky přecházeli za doprovodu maskovaných převaděčů (měli zahalené tváře). Za tuto cestu zaplatil převáděný ve Vietnamu neznámému zprostředkovateli 7 000,- USD. Další Vietnamec byl ztotožněn v evidenci nežádoucích osob,  jeden zde pobýval po skončení platnosti pobytu za účelem zaměstnání, další neplnil účel pobytu, ostatní zde byli bez povolení pobytu. Jeden ze dvou zjištěných občanů Bulharska je zařazen v evidenci nežádoucích osob, druhý občan byl v minulosti odsouzen k trestu vyhoštění v trvání 5 let. Tři státní příslušníci Moldavska neměli povolený pobyt. Jeden ze zjištěných občanů Tuniska byl v evidenci nežádoucích osob, druhý občan Tuniska zde pobýval bez povolení. Občan Rumunska je veden v evidenci nežádoucích osob a byl trvale vyhoštěn z České republiky. Dva občané Ruska  překročili dobu pobytu stanovenou vízem.
         Odbor cizinecké policie v Praze provedl odborné zkoumání rumunského průkazu totožnosti a rumunského řidičského průkazu, při kterém bylo zjištěno, že se jedná o padělky obou těchto dokladů.
 
Tabulka kraj 7.bmp

 

vytisknout  e-mailem