Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Anonym byl odhalen

NÁCHODSKO - Volal, že je v Jaroměři bomba 

Náchodští kriminalisté ukončují v těchto dnech vyšetřování anonymního oznámení ze 3. ledna tohoto roku o uložení nástražného výbušného systému v jedné restauraci spojené s bowlingem v Jaroměři. Anonymního oznamovatele, který opakovaně telefonoval na linku 158 a operačnímu důstojníkovi sděloval, že je v objektu uložena bomba, obvinili z trestného činu šíření poplašné zprávy už čtyři dny po události. Jedná se o 33 letého muže z Jaroměře, který byl v minulosti již 9x soudně trestán. V současné době je spisový matriál připravován k předání na státní zastupitelství.

V té době, tedy 3. ledna kolem 2:00, bylo v restauraci zhruba 20 hostů a personál. Potom, co operační důstojník přijal první oznámení o bombě, museli všichni budovu okamžitě opustit a zůstat venku po celou dobu prohlídky vnitřních prostor objektu. Na místo byl vyslán kromě kompletního výjezdu kriminalistů i psovod se psem vycvičeným na vyhledávání výbušnin. Přivoláni byli i strážníci městské policie, hasiči, záchranka a pracovníci ČEZ a RWE. Žádný nástražný výbušný systém ale naštěstí nalezen nebyl.

Po anonymním oznamovateli se okamžitě rozjelo rozsáhlé pátrání. Díky dokazování a zajištěným důkazům, včetně znaleckého zkoumání, se obviněnému muži podařilo vinu prokázat. Telefon, ze kterého volal, uvedl, že ztratil a s kriminalisty odmítal spolupracovat. V průběhu vyšetřování požádali policisté o spolupráci i znalce z Kriminalistického ústavu policie v Praze, obor kriminalistika odvětví fonoskopie a souhrn všech zajištěných důkazů prokázal, že anonymním oznamovatelem byl obviněný muž.

Všechny zúčastněné subjekty vyčíslily mnoha tisícovou škodu, která jim zbytečným výjezdem vznikla, a budou ji samozřejmě po pachateli vymáhat. Pokud bude obviněný muž uznán vinným, hrozí mu až tří leté vězení. Bez zajímavosti není jistě ani fakt, že muž je po posledním odsouzení na svobodě teprve několik měsíců.

mjr. Mgr. Ivana Ježková
 2.6..2016, 12:00

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem