Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Anonymní oznámení na linku tísňového volání

JABLONECKO – Kriminalisté z Jablonce nad Nisou úspěšně vyřešili případ šíření poplašné zprávy. 

Dne 9.srpna roku 2015 ve večerních hodinách, volal na linku tísňového volání muž, který se nepředstavil, a sdělil operátorům linky informaci, že „na panelákách v Tanvaldu – Šumburku, jsou bomby“. Další oznámení učinil anonym ještě o hodinu později. 

Okamžitě se rozjela policejní akce. Do uvedené lokality byly operačním střediskem Krajského ředitelství v Liberci, nasměrovány policejní hlídky. Do akce se zapojilo na deset policistů, ale i policejní technik a samozřejmě psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání výbušnin.

Policejní hlídky prověřovaly nejen panelové domy v nahlášené lokalitě, kdy kontrolovali celkem osm panelových domů, a to od střechy až po sklep, ale také přilehlé ulice a okolí. Prověrkám neunikla ani místa, kde byl předpoklad sdružování se většího počtu lidí, jako například autobusová nádraží, okolí heren a barů.

Po zhruba pěti hodinách trvání opatření, byla zkontrolována všechna místa, která anonym na tísňovou linku uvedl, žádné bomby naštěstí nebyly nalezeny. Nikdo nebyl zraněn a nedošlo ani ke škodám na majetku. Z panelových domů nemuseli být evakuováni žádní lidé.

V průběhu vyšetřování se kriminalistům podařilo zjistit majitele telefonu, který opakovaně šířil poplašnou zprávu na linku tísňového volání. Jednalo se o 20letého mladíka z Jablonecka. Jako důvod svého jednání policistům po vypátrání uvedl, že jej naštvalo, jak jeho sousedka, se kterou mají v domě neustálé problémy ohledně hluku, nereaguje na upozorňování ostatních nájemníků domu.

Kriminalisté mladému, 20letému muži, sdělili obvinění ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

12.4. 2017
nprap. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem