Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Padělky přišly ze zahraničí

Praha 28. ledna 2011 – Detektivové ÚOOZ zadrželi dvojici cizinců podezřelých z padělání a pozměňování peněz. Ve více jak dvou stech případech měli v ČR uvést do oběhu falešné 100 € bankovky. 

           Pětatřicetiletého občana SRN a o pět let staršího ruského státního příslušníka zadrželi detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu ve čtvrtek 19. ledna 2011. Podle detektivů existuje důvodné podezření, že tato dvojice patří k mezinárodní skupině, která vyrábí padělaná Eura určená pro distribuci do zemí Evropské unie.
            Detektivové ÚOOZ se věcí začali zabývat poté, co se zhruba v polovině loňského roku začaly na různých místech České republiky objevovat padělky stoeurových bankovek. V první fázi se detektivové zaměřili na shromáždění veškerých poznatků a informací od územních útvarů policie. Jak se ukázalo, padělky byly postupně zaznamenány prakticky ve všech krajích a to především v obchodních řetězcích a na benzinových čerpacích stanicích.
            Jak pokračovala práce detektivů na tomto případu, bylo zjištěno, že padělky přicházejí do České republiky nejspíše z Polska a Německa. Kvalita padělků byla velmi dobrá a pro laika na první pohled prakticky neodhalitelná. Díky kvalitní operativní činnosti detektivů se do jejich hledáčku nakonec dostala podezřelá dvojice cizinců.
            Tato dvojice si počínala velmi profesionálně. Za falešné bankovky nakupovala drobné zboží nízké hodnoty. Finanční hotovost, která jim po koupi byla vrácena v české měně, pak již oficiálně v bankách směňovala zpět za Eura. Podle detektivů byly tímto způsobem uvedeny falešné bankovky v České republice do oběhu ve více jak 200 případech a celková škoda přesahuje půl milionu korun.
            K samotnému zákroku přistoupili detektivové ÚOOZ poté, co shromáždili dostatečné množství poznatků k podezřelým aktivitám obou cizinců ve čtvrtek 19. ledna 2011 v podvečer. Oba podezřelí byli zadrženi ve chvíli, kdy se pokoušeli padělanou bankovkou zaplatit v jednom z nejmenovaných obchodů ve středních Čechách. Při osobních prohlídkách a následné prohlídce osobního automobilu, kterým na místo dvojice přijela, nalezli detektivové dalších několik desítek kusů padělaných eurobankovek a bezmála třicet tisíc českých korun.
             Oba cizinci byli obviněni ze zločinu padělání a pozměňování peněz spáchaného ve formě spolupachatelství, za což jim, v případě prokázání viny, hrozí podle konkrétního podílu na trestné činnosti až dvanáctiletý trest odnětí svobody. Oba obvinění jsou stíháni vazebně. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.
             Celým případem se detektivové ÚOOZ dále zabývají. Vzhledem k tomu, že podle poznatků detektivů je zde důvodné podezření, že oba obvinění jsou součástí širší skupiny s mezinárodní účastí, probíhá v dané věci mezinárodní policejní spolupráce.

vytisknout  e-mailem