Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Dopravně bezpečnostní akce

KARLOVARSKÝ KRAJ – Policisté zaměřili na vzájemnou ohleduplnost mezi řidiči motorových vozidel a cyklisty. 

Během minulého týdne od pondělí 16. května do neděle 22. května 2022 probíhala v Karlovarském kraji dopravně bezpečnostní akce, která byla zaměřena především na cyklisty. Konkrétně se policisté zaměřili na vzájemnou ohleduplnost mezi řidiči motorových vozidel a cyklisty.

Policejní hlídky se u řidičů motorových vozidel zaměřili zejména na správné předjíždění cyklistů, dodržení bočního odstupu a povinnost dát znamení o změně směru jízdy při předjíždění cyklisty a také na dodržování stanovené rychlosti. U cyklistů se policisté zaměřili na jejich správné chování při pohybu na pozemních komunikacích, především na kontrolu zákazu jízdy po chodníku, zákaz konzumace alkoholických nápojů a jiných návykových látek a také na kontrolu technického stavu jízdních kol.

Do akce bylo nasazeno přes čtyři desítky policistů, kteří zkontrolovali 338 vozidel a zjistili 82 přestupků. Z toho 76 přestupků vyřešili uložením pokuty příkazem na místě a 6 přestupků oznámili příslušnému správnímu úřadu k projednání.

Nejčastějšími přestupky, které policisté v průběhu celé akce zjistili, byl nevyhovující technických stav vozidel, kdy tohoto přestupku se dopustilo 19 řidičů nebo nepoužití bezpečnostních pásů, kterého se dopustilo 14 osob. Mezi další přestupky patřilo překročení stanovené rychlosti, držení telefonu nebo jiného hovorového zařízení nebo nepředložení dokladu o pojištění odpovědnosti. Jeden řidič usedl za volant vozidla a řídil bez řidičského oprávnění a 3 řidiči nepředložili při kontrole řidičský průkaz. Ve dvou případech usedli řidiči za volant dokonce pod vlivem alkoholických nápojů. Policisté odhalili také 10 dopravních přestupků cyklistů, které všechny vyřešili uložením pokuty příkazem na místě.

Na některých kontrolních stanovištích cyklisté obdrželi od policistů drobné preventivní předměty jako například cyklistickou lékárničku, reflexní pásky, reflexní tyčinky do výpletů jízdních kol, cyklistický přívěšek nebo také mapy různých cyklo-oblastí.  

Dopravně bezpečnostní akce v Karlovarském kraji budou i nadále pokračovat.

mjr. Bc. Kateřina Pešková 
26. 5. 2022

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem