Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Pětice podvodníků způsobila třicetimilionovou škodu

KRAJ: Slibovali vysoké zúročení vylákaných peněz. 

Kriminalisté z Odboru hospodářské kriminality vyšetřují pětici mužů pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu podvodu.

Originální záminku k podvodnému vylákání peněz pravděpodobně vymysleli dva z této pětice mužů, ostatní tři potom jimi vymyšlený plán dle jejich instrukcí realizovali. Skupinka působila zejména na jižní Moravě, kde od počátku roku 2007 v nejméně v sedmnácti případech vylákali od poškozených finanční hotovost pod příslibem vysokého zúročení investicemi do nemovitostí či aktivit na území bývalé Jugoslávie. Potřebu finančních částek v hotovosti zdůvodňovali také úhradou nákladů za notářskou úschovu, kdy uvolnění peněz z této úschovy mělo být vázáno na dokončení poslední etapy stavebních prací při opravě infrastruktury zemí bývalé Jugoslávie. Tu měla údajně zajišťovat česká developerská společnost, jeden z obviněných dokonce vystupoval jako jednatel této firmy. S poškozenými pachatelé zinscenovali schůzky, na kterých je ubezpečovali, že jimi vložené peníze jim vrátí a navíc velmi výhodně zhodnotí až sto procenty. Aby byla jejich legenda věrohodnější, neváhali v některých případech uskutečnit schůzky ve Slovinsku, kde poškozeným ukazovali smyšlené doklady psané ve slovinštině.

Z dosavadního dokazování však vyplývá, že od začátku věděli, že vylákané finanční prostředky použijí pro svou potřebu na financování nákladného životního stylu, kterým se vůbec netajili. Celková škoda, kterou svým jednáním způsobili, se vyšplhala k téměř třiceti milionům korun. Státní zástupce na podnět vyšetřovatele podal návrh ke vzetí obviněných do vazby, soudce tento návrh akceptoval a čtyři pachatelé jsou tak stíháni vazebně; jeden obviněný je stíhaný na svobodě. Za jejich jednání jim hrozí trest odnětí svobody až na deset let.
 

 

mjr. Petra Vedrová, 28. 6. 2011

vytisknout  e-mailem