Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 14.5.2009

Podnapilý řidič motorového vozidla, vloupání do garáží a další...(7 případů) 

 

Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v Kravařích, část Dvořisko


 

Dne 14.5.2009 v době kolem 05:40 hod. řídil muž ročníku narození 1955 z Kravař osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Felicie ve směru jízdy z Kravař na obec Štítina, kdy byl za obcí Kravaře, část Dvořisko zastaven a kontrolován policejní hlídkou dopravního inspektorátu PČR Územního odboru vnější služby Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje. Na místě byl policisty vyzván k předložení dokladů potřebných k řízení a provozu motorového vozidla, což učinil a dále byl vyzván k orientační dechové zkoušce detekčním digitálním přístrojem Dräger, čemuž se podrobil s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 0,7 promile alkoholu v jeho dechu. Třiapadesátiletý muž s naměřenou hodnotou souhlasil, k požití alkoholických nápojů před jízdou se doznal a o lékařské vyšetření, spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), nepožádal. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. V daném případě se jedná o přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a o přestupek proti alkoholismu a jiným toxikomániím, kdy celý spisový materiál bude postoupen podle věcné příslušnosti správní komisi odboru dopravy Městského úřadu v Kravařích k dalšímu opatření.


 


 

Vloupání do garáže na ulici Bochenkové v Opavě – neznámý pachatel


 

Dne 14.5.2009 na základě oznámení od muže ročníku narození 1954 z Opavy byly policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájeny úkony trestního řízení ve věci vloupání do garáže v garážovišti na ulici Bochenkové v Opavě, neboť na podkladě oznámení, ohledáním místa činu a zjištěných skutečností je zřejmé, že v době od 13:00 hod. dne 12.5.2009 do 18:50 hod. dne 14.5.2009 neznámý pachatel spáchal trestný čin „Krádež“ tím, že na výše uvedeném místě po předchozím vypáčení zámku FAB vstupních vrat vnikl do garáže oznamovatele, kdy odcizil z kufru zde zaparkovaného neuzamčeného osobního motorového vozidla značky Ford Focus elektrickou nabíječku na autobaterii v hodnotě 200,- Kč, dále z vozidla odcizil osobní doklady a doklady k vozidlu a na zařízení garáže způsobil škodu ve výši 1.000,- Kč, čímž byla poškozenému oznamovateli způsobena celková škoda ve výši 1.200,- Kč. Dále se ve stejné době pokusil v garážovišti na ulici Hradecké v Opavě vniknout do jiné garáže, a to po vypáčení zámku FAB vstupních vrat, což se mu však nepodařilo a nedošlo k odcizení žádných věcí.


 


 

Odcizení zboží v supermarketu Lidl na ulici Celní v Hlučíně – známý pachatel


 

Dne 14.5.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu „Krádež“ muži ročníku narození 1990 z Ostravy, neboť tento dne 14.5.2009 v době kolem 11:40 hod. odcizil v supermarketu Lidl na ulici Celní v Hlučíně jeden kus paštiky v hodnotě 10,- Kč, kterou si uschoval do kapsy kalhot, kdy po průchodu pokladnou tuto neuhradil a byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Při dalším prováděném šetření ze strany hlučínských policistů bylo zjištěno, že v daném případě se jedná o jeho recidivu, poněvadž devatenáctiletý muž byl okresním soudem v Ostravě z prosince 2008 odsouzen pro obdobnou trestnou činnost majetkového charakteru.


 


 

Nález munice pocházející z 2. světové války v lesním porostu Hrabyňského kopce


 

Dne 14.5.2009 v 10:00 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1984 z Prahy, že před chvíli nalezl při pyrotechnickém průzkumu v lesním porostu Hrabyňského kopce na katastru obce Hrabyně munici pocházející z 2. světové války, a to 9 ks puškových granátů a 1 ks dělostřelecké miny. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě až do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku, který si munici převzal a odvezl k zneškodnění.


 


 

Vloupání do motorového vozidla na ulici Zámecké v obci Raduň – neznámý pachatel


 

Dosud neznámý pachatel v době od 14:00 hod. do 15:00 hod. dne 14.5.2009 spáchal na parkovišti pod kostelem na ulici Zámecké v obci Raduň trestný čin „Krádež“ tím, že po rozbití okna předních dveří vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Toyota Avensis (mezinárodní značky Polské republiky), ze kterého odcizil navigační systém značky Tom Tom s příslušenstvím, čímž byla poškozené firmě se sídlem v Polsku způsobena škoda na odcizené navigaci ve výši 800,- Zlotých (v přepočtu 4.800,- Kč) a škoda na vozidle ve výši 500,- Zlotých (v přepočtu 3.000,- Kč), tedy celková škoda ve výši 7.800,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


 

Dopravní nehodovost


 

Dne 14.5.2009 došlo v okrese Opava k jedné nahlášené a šetřené dopravní nehodě bez zranění osob s hmotnou škodou na majetku ve výši 35.000,- Kč.


 


 

Vypátrání mladistvé osoby v celostátním pátrání


 

Dne 14.5.2009 ve 21:00 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Opava kontrolovala na ulici Veleslavínové v Opavě mladíka, který odpovídal popisu hledané osoby, kdy provedenou lustrací bylo opravdu zjištěno, že po tomto mladistvém muži ročníku narození 1991 z Opavy bylo koncem listopadu loňského roku vyhlášeno celostátní pátrání z důvodu jeho útěku z Výchovného ústavu mládeže v Dřevohosticích. Dále bylo zjištěno, že sedmnáctiletý mladík má nařízenou ústavní výchovu rozhodnutím okresního soudu v Opavě z dubna 2006. Následně byl shora jmenovaný mladík téhož dne předán pracovníkům výchovného ústavu v Ostravě-Kunčičkách. Jeho pohyb a pobyt po dobu útěku je v současné době v prošetřování ze strany opavských policistů s tím, že se zjišťuje, zda-li se nedopustil nějaké trestné činnosti.

vytisknout  e-mailem