Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 5.4.2009

Vloupání do vozidla, vloupání do rodinného domu, nález munice a další...(9 případů) 

 

Odcizení zboží v prodejně elektro v Hradci nad Moravicí – známý pachatel


Dne 3.4.2009 policejní komisař územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1990 z Opavy pro trestný čin „Krádež“, kterého se dopustil tím, že dne 2.4.2009 v době kolem 12:00 hod. v prodejně Elektro na ulici Opavské v Hradci nad Moravicí si nejdříve nechal prodavačkou prodejny otevřít skleněnou skříňku s elektronikou, kdy následně využil situace, že byla prodavačka k němu otočená zády a z volně přístupné skříně odcizil digitální fotoaparát značky Samsung Digimax v hodnotě 2.999,- Kč, 1 ks MP3 přehrávače značky Hyundai v hodnotě 842,- Kč a další MP3 přehrávač značky Hyundai v hodnotě 799,- Kč a poté se ihned dal z prodejny na útěk směrem po ulici Písecké, čímž byla poškozené firmě muže ročníku narození 1970 z Hradce nad Moravicí způsobena celková škoda ve výši 4.640,- Kč.

Dne 2.4.2009 ve 12:15 hod. byl shora uvedený pachatel zadržen policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Hradec nad Moravicí v lesním porostu na ulici Pod Hanuší v Hradci nad Moravicí a následně byl eskortován do policejní cely při územním odboru Policie České republiky Opava.

Při prvotním prováděném šetření totiž bylo zjištěno, že se v daném případě jedná u devatenáctiletého muže o recidivu, poněvadž byl za obdobný čin majetkového charakteru v posledních třech letech odsouzen rozsudkem okresního soudu Opava z prosince 2008 k trestu odnětí svobody v trvání 10 měsíců, kdy výkon uloženého trestu byl podmíněně odložen na zkušební dobu v trvání 2 let a 6 měsíců.



Dopravní nehoda motorového vozidla s cyklistou v obci Otice


Dne 5.4.2009 v době kolem 12:10 hod. řídil muž ročníku narození 1962 z Otic osobní motorové vozidlo značky Škoda Felicia, a to po ulici Zahradní v obci Otice, kdy s vozidlem zastavil u pravého okraje vozovky. Před otevřením dveří řidiče se nepřesvědčil, zda-li není ohrožena bezpečnost jiných účastníků silničního provozu a dveře otevřel v okamžiku, kdy okolo vozidla projížděl cyklista, muž ročníku narození 1975 z Otic. Po střetu upal cyklista na vozovku a způsobil si zranění s lékařským ošetřením na oddělení chirurgie Slezské nemocnice v Opavě (utrpěl lehké zranění neupřesněného rozsahu a doby léčení). U řidiče motorového vozidla byla provedena orientační dechová zkouška na případné požití alkoholických nápojů před jízdou detekčním digitálním přístrojem Dräger, která byla negativní. U cyklisty byla tato dechová zkouška rovněž provedena s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 0,15 promile alkoholu v jeho dechu. V souvislosti s nehodou byla způsobena celková škoda ve výši 5.000,- Kč a případ je nadále v šetření. Oba muži jsou důvodně podezřelí z porušení ustanovení paragrafů zákona o provozu na pozemních komunikacích a přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.



Zadržení řidiče motorového vozidla pod vlivem návykové látky v obci Brumovice


Dne 5.4.2009 v době kolem 00:20 hod. byl u odbočky k místnímu fotbalovému hřišti na ulici Hlavní v obci Brumovice kontrolován policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích muž ročníku narození 1986 z Brumovic, a to jako řidič osobního motorového vozidla značky Opel Vectra. Řidič byl mimo jiné i vyzván k provedení vyšetření ke zjištění, zda-li není ovlivněn alkoholem nebo jinou návykovou látkou, které bylo provedeno testerem Drugwipe 5. Tato zkouška vyzněla pozitivně na látku cannabis. Třiadvacetiletý muž se na výzvu policistů podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, byl mu zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je nadále v šetření.



Pokus vloupání do Penzionu Formanka na ulici Krnovské v Opavě – neznámý pachatel


Dne 5.4.2009 v době kolem 01:45 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Krnovské v Opavě trestný čin „Krádež“ ve stádiu pokusu a trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že dosud nezjištěným předmětem páčil v zadní části Pensionu Formanka terasové plastové dvoukřídlé dveře vedoucí do bytu správce, kdy do bytu nevnikl, na dveřích však způsobil muži ročníku narození 1974 z Opavy škodu ve výši 20.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.



Odcizení palet z objektu firmy Dek Trade staviva na ulici Bílovické v Opavě – známí pachatelé


Dne 5.4.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Krádež“ spáchaný formou spolupachatelství, a to muži ročníku narození 1959 z Opavy-Kylešovic a muži ročníku narození 1961 z Opavy, neboť starší z mužů dne 5.4.2009 v době kolem 09:50 hod. po vyhnutí pletiva vnikl do oploceného, zajištěného objektu firmy Dek Trade staviva a.s. Praha na ulici Bílovecké v Opavě, kdy poté přehodil přes oplocení dva kusy euro palet a společně s mladším mužem, který čekal před objektem firmy, tyto palety odváželi, čímž způsobili shora uvedené firmě celkovou škodu ve výši 500,- Kč. Poblíže místa činu však byli zadrženi policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Opava. Oba muži byli pro svou podnapilost umístěni na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je nadále v šetření, případná další trestná činnost shora uvedených mužů je prošetřována ze strany opavských policistů ve spolupráci s opavskými kriminalisty.



Poškození motorového vozidla a vloupání do rodinného domu na ulici U Kaplice v obci Mokré Lazce – neznámý pachatel


Dne 5.4.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích zahájili úkony trestního řízení ve věci vloupání do rodinného domu, neboť na podkladě oznámení, zjištěných skutečností a ohledáním místa činu je zřejmé, že v době od 21:00 hod. dne 4.4.2009 do 07:30 hod. dne 5.4.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici U Kaplice v Mokrých Lazcích trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Porušování domovní svobody“ tím, že :

  1. na zde zaparkovaném motorovém vozidle značky Peugeot Partner poškodil zámky na předních dveřích a na zadních dveřích zavazadlového prostoru, čímž vznikla škoda ve výši 4.000 ,- Kč firmě Ostravské stavby a.s. Ostrava

  2. po vypáčení ventilačního táhla sklepního okna se škodou 500,- Kč vnikl do prádelny rodinného domu, kdy z kotelny odcizil elektrickou travní sekačku značky Oleomac typu EL 4800 HP v hodnotě 5.486,- Kč, benzínový vyžínač TR 61 E v hodnotě 2.233,- Kč, elektrickou pokosovou pilu na dřevo značky Parkseide v hodnotě 1.000,- Kč a z dřevěné skříně v garáži odcizil Aku vrtačku značky Einhel v hodnotě 1.000,- Kč. Neznámý pachatel po následném otevření elektrických garážových vrat z domu odešel neznámo kam a poškozenému muži ročníku narození 1974 z Kravař způsobil celkovou škodu ve výši 10.319,- Kč.



Nález munice pocházející z 2. světové války na katastru obce Hať


Dne 5.4.2009 v 10:00 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1960 z Chuchelné, že před chvíli nalezl v lesním porostu za obcí Hať munici pocházející z 2. světové války, a to 3 dělostřelecké mini ráže 82 mm. Munici si na místě převzal a k zneškodnění odvezl policejní pyrotechnik Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku.



Vloupání do motorového vozidla na ulici Černé v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel


V době od 22:00 hod. dne 4.4.2009 do 11:00 hod. dne 5.4.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Černé v Opavě-Kateřinkách trestný čin „Krádež“ tím, že po předchozím vylomení kliky a vypáčení zámku vnikl do osobního motorového vozidla značky Fiat Uno, které bylo zaparkováno na sídlištním parkovišti, ze kterého odcizil autorádio s přehrávačem CD disků značky Panasonic barvy černé v hodnotě 10.000,- Kč, dále odcizil zabudovaný stabilizátor (jedná o náhradní baterii ve tvaru válce) v hodnotě 3.000,- Kč, z horní části řadící páky odcizil kouli stříbrno-modré barvy v hodnotě 150,- Kč a poškozením vozidla způsobil škodu ve výši 3.000,- Kč, čímž byla muži ročníku narození 1987 z Opavy-Kateřinek způsobena celková škoda ve výši 16.150,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.



Dopravní nehodovost


Dne 5.4.2009 byly opavským policistům nahlášeny v okrese Opava dvě dopravní nehody, při kterých byly dvě osoby zraněny lehce. V jednom případě bylo u řidiče zjištěno požití alkoholických nápojů před jízdou.

vytisknout  e-mailem