Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zprávy z Ostravy - 18. 6. 2009

“Vrať se!”; „Vem si mě“; „Matka měla okrást dceru“; „Střet tramvaje s náklaďákem“ 

“Vrať se!”
 
Svou bývalou přítelkyni nejprve oslovil dne 14.1.2009, kolem 14.30 hodin, před budovou školy na ulici M. Majerové  v Ostravě-Porubě, 25letý muž. Podezřelý chtěl, aby s ním 20letá žena odešla. Poškozená to však odmítla, podezřelý ji proto měl uchopit a odnést k opodál zaparkovanému vozidlu zn. VW Golf. Ženu pak měl přinutit nastoupit do vozidla. Prostřednictvím verbálních výhrůžek měl ženu přinutit strpět další jízdu do Ostravy-Mariánských Hor. Tam měl podezřelý nařídit ženě, aby vystoupila z vozidla a v průběhu rozhovoru měl požadovat, aby se k němu žena vrátila jako přítelkyně. Současně jí měl muž ženě vyhrožovat fyzickou újmou. Zhruba kolem 15.30 hodin pak měl muž poškozenou odvézt zpět před školu do Ostravy-Poruby, kde ji měl „propustit“. Ke zranění ženy naštěstí nedošlo. Policejní komisař zahájil trestní stíhání 25letého muže pro trestný čin vydírání. Hrozí mu tak trest odnětí svobody až na tři léta.
 
„Vem si mě“
 
Držák navigace pravděpodobně upoutal dva mladíky ve věku 17let. Mladiství se pak měli pokusit vniknout do vozidla zn. Seat Toledo na Větrné ulici v Ostravě-Porubě. Ke skutku došlo dne 16.6.2009, v době od 18.00 hodin do 18.20 hodin. Mladíků pohybujících se kolem vozidla a manipulující s provázkem u dveří auta, si naštěstí všimla 61letá žena, která přivolala policisty. K dokonání krádeže nedošlo, muži byli vyrušeni náhodnými chodci a zadrženi přivolanými policisty. Škoda na majetku nevznikla.
Policejní komisař sdělil oběma mladíkům obvinění pro provinění krádež, ve stadiu pokusu. Jeden z obviněných již byl rozsudkem Okresního soudu Ostrava odsouzen mimo jiné pro trestný čin krádež a byl mu stanoven podmíněný trest odnětí svobody se zkušební dobou, která dosud neskončila.
 
I v dalším případě výrazně napomohl 34letý svědek, který viděl utíkat muže od zaparkovaných vozidel s rozbitými okny. Policisté dle popisu začali propátrávat okolí, a byli úspěšní. Kontrolovali osoby i přijíždějící vozidla. Při kontrole místa míjelo služební vozidlo také vozidlo taxislužby. Policisté okamžitě zareagovali a provedli kontrolu. Ve spolujezdci byl zjištěn 38letý muž z Ostravy. Ve vozidle se nacházely také odcizené věci. V průběhu prověřování bylo zjištěno, že podezřelý si měl tašky s odcizenými věcmi ukrýt ve křoví, odkud je měl do „taxíku“ naložit. Muž byl policisty Oddělení hlídkové služby Ostrava zadržen dne 17.6.2009, kolem 03.15 hodin.
Muž je podezřelý celkem ze tří krádeží věcí z vozidel, zhruba v době od 21.20 hodin dne 16.6.2009 do 03.00 hodin dne 17.6.2009. Místa činů byla ulice Pohraniční, Na Jízdárně v Moravské Ostravě. Muž je podezřelý, že rozbil okno vozidla zn. Škoda Felicia, Toyota Rav 4 a Renault Thalia. Škoda na majetku byla předběžně stanovena ve výši 12 700 korun. Mezi odcizenými věcmi jsou autorádia, batoh s oděvy a obuví, platební karta, ale také tenisová raketa.
Policejní komisař sdělil 38letému muži obvinění pro trestné činy krádež (i ve stadiu pokusu), poškozování cizí věci, neoprávněné držení platební karty. V letošním roce byl muž již rozsudkem okresního soudu odsouzen pro trestný čin krádež, uložený trest dosud nevykonal. Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě. Viníkovi hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.
 
Policisté Městského ředitelství policie Ostrava znovu zahájili preventivní akci s názvem „Vem si mě“. Spolu se studenty, strážníky a policejními veterány, umísťují na vozidla modré visačky „vem si mě“, na nichž upozorňují řidiče, co ve vozidle zapomněli. Známý fakt lákadel v podobě zapomenutých věcí „vystavených“ za skly automobilů, je bohužel potvrzován v četných případech krádeží věcí z vozidel. Dnes pokračuje preventivní akce „Vem si mě“ u obchodního centra Tesco v Ostravě-Porubě, v době od 10.00 hodin do 12.00 hodin.
 
 
„Matka měla okrást dceru“
 
Ostravští policisté vyšetřují trestný čin krádeže, ke kterému došlo v době od 15.2.2009 do 9.6.2009 na Ostravsku. 48leté matce svěřila 28letá dcera dům, aby se o něj v době jejího pobytu v zahraničí starala. Podezřelá však měla postupně odcizit  šperky a různou elektroniku (LCD televizor, fotoaparát, notebook, mobilní telefon), vše za zhruba 155 000 korun. Odcizené věci pak končily zřejmě v zastavárně. Policejní komisař 48leté ženě sdělil obvinění pro trestný čin krádež a hrozí jí tak až tři léta odnětí svobody. Poškozená dala souhlas s trestním stíháním své matky.
 

 

 


„Střet tramvaje s náklaďákem“
 
Policejní komisař zahájil trestní stíhání 42letého muže pro trestný čin obecného ohrožení. Ke skutku došlo dne 10.10.2008, kolem 05.20 hodin, v Ostravě-Kunčičkách, na křižovatce ulic Lihovarská, Vratimovská. Obviněný, řidič jízdní soupravy složené z tahače zn. DAF a návěsu, při jízdě po ulici Lihovarské (ve směru z ulice Frýdecké k Šenovské) nedal přednost v jízdě zprava jedoucí tramvajové soupravě. V tramvaji, jedoucí po Vratimovské ulici (ve směru od ulice Rudné) cestovalo asi 15 až 20 osob. Následkem střetu obou vozidel byla škoda na majetku ve výši zhruba 665 000 korun. Na tramvajové soupravě došlo ke značené deformaci skeletu tramvaje i částečnému, krátkodobému vykolejení. Vzhledem k poškození trolejového vedení byla tramvajová doprava v úseku Hranečník – Nová Huť vyloučena do 09.10 hodin. Řidiče tak může čekat trest odnětí svobody až na tři léta nebo zákaz činnosti.

vytisknout  e-mailem