Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policie už z ulice stáhla stovky nelegálně užívaných výherních technických zařízení

V rámci týmu „VÝHRA“ je vedeno několik desítek trestních řízení. 

Na tisíc nelegálně užívaných výherních technických zařízení, z toho šest stovek typu známého pod mediální zkratkou kvízomat  bylo zajištěno v rámci 90ti trestních řízení, dále cca 2 miliony korun zajištěných v hotovosti a 2 miliony korun z bankovních účtů, to vše je výsledkem činnosti šedesátky útvarů Policie ČR a specializovaného týmu Výhra. Ten byl v rámci policejního prezidia sestaven v červenci loňského roku. Od té doby má za sebou nemalé výsledky, samozřejmě za podpory jednotlivých policejních krajských ředitelství i územních odborů

 

Vzhledem k tomu, že problematika nelegálního provozování technických výherních zařízení je v současné době často diskutovaná, Policie ČR na ní klade velký důraz. Policisté tedy od doby působení specializovaného týmu prověřují stovky provozoven výherních automatů. Kontroly primárně provádíme v součinnosti s příslušnými složkami státního dozoru nad loteriemi a hrami v působnosti Ministerstva financí ČR.

 

Nejrozsáhlejší akce proti provozovatelům v této souvislosti byla realizována v červenci loňského roku v Jihočeském kraji. V Českých Budějovicích v průběhu devíti hodin 150 policistů zajistilo celkem 156 kvízomatů a bezmála jeden milion korun v hotovosti, který souvisel s provozem těchto zařízení. Vysoce koordinovaná akce, která vedla k zajištění takto velkého množství důkazů, byla ukázkou profesionality jihočeských policistů.

Vedení policie vnímá problematiku takových zařízení i herních automatů jako velký problém, který na sebe váže různé druhy kriminality, proto policisté v těchto kontrolách budou i nadále pokračovat.

 

Policie ČR je dále jediným orgánem, který v rámci svých řízení zajišťuje herní zařízení a tím minimalizuje jejich přítomnost v hernách.

 

Kvízomat je technické herní zařízení, které provozovatel deklaruje jako vědomostní kvíz. Provozovatel tedy tvrdí, že kvízomat nesplňuje definici dle loterijního zákona a jeho provozování nepodléhá žádnému povolovacímu zařízení. Takovou snahu o „obcházení zákona“ policie, ve shodě s ostatními orgány státního dozoruodmítá. Opírá se přitom i o odborné stanovisko Ministerstva financí.

 

6. května 2016
kpt. Bc. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR

 

vytisknout  e-mailem